Advertentie

De taksloze burger van McDonald's

Wie een McDonald’s-restaurant uitbaat moet aan een Luxemburgs vennootschap royalties betalen voor het gebruik van het merk. ©Bloomberg

De Europese Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager vermoedt dat de fastfoodketen oneerlijke belastingvoordelen heeft gekregen in Luxemburg.

McDonald's is zo het vierde bekende Amerikaanse bedrijf dat de Commissie in het vizier neemt. Eerder startte het al onderzoeken tegen fiscale gunsten voor Apple in Ierland en Amazon in Luxemburg en vroeg het Nederland om achterstallige belastingen bij de koffiegroep Starbucks terug te vorderen.

In al die zaken loopt de fiscale sluiproute via royalty's op merken of andere vormen van intellectuele eigendom. McDonald’s staat al langer ter discussie omdat wie een McDonald’s-restaurant uitbaat aan een Luxemburgs vennootschap royalty's moet betalen voor het gebruik van het merk. Dat duwt de belastbare winst van alle McDonald’s-vestigingen ter wereld naar beneden. In Luxemburg worden inkomsten uit royalty's vervolgens nauwelijks belast.

©tijd

Uit het Luxemburgse handelsregister blijkt dat de McDonald’s-vennootschap in 2014 een winst boekte van 546 miljoen dollar, waarop 5,6 miljoen dollar belastingen werden betaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud