Denemarken eerste EU-land dat AstraZeneca laat vallen

De Deense premier Mette Frederiksen op de persconferentie waar het nieuws bekendgemaakt werd. ©via REUTERS

De Denen zetten hun coronavaccinaties voort zonder AstraZeneca. 'Er is een verband tussen zeldzame maar ernstige bijwerkingen en het vaccin', stelt de Deense gezondheidsautoriteit.

Denemarken was op 11 maart een van de eerste landen om het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging om een tijdelijke pauze.

Woensdag besliste het land het vaccin definitief te bannen. Er is volgens de Deense gezondheidsautoriteit een link tussen het gebruik en het risico op bloedstolsels, bloedingen en een laag aantal bloedplaatjes.

De Europese en Britse geneesmiddelenwaakhonden gaven al aan dat er een verband is, maar stelden dat de voordelen nog altijd opwegen tegen de risico's. Vooral jongere vrouwen - een paar honderd op 60 miljoen vaccinaties - werden na een inenting het slachtoffer van een trombose. België geeft het AstraZeneca-vaccin sinds kort enkel nog aan mensen boven 55 jaar.

Denemarken verwacht dat het schrappen van AstraZeneca zijn vaccinatieprogramma met ongeveer drie weken vertraagt. Het land kan zich dat permitteren omdat de pandemie in het land redelijk goed onder controle is.

Denen die al een eerste prik met AstraZeneca hebben gekregen, zullen de tweede prik met een ander vaccin krijgen - Pfizer of Moderna. Zoals ook Duitsland woensdag besliste. België wacht een advies van de Hoge Gezondheidsraad af.

Noorwegen beslist donderdag hoe het met de vaccins van AstraZeneca voort moet. De kans is groot dat heel wat landen het Deense voorbeeld volgen.

Johnson & Johnson

Later vandaag spreekt de Europese farmawaakhond zich uit over het vaccin van Johnson & Johnson. J&J heeft dinsdag de levering van coronavaccins aan Europa on hold gezet na zes trombosegevallen in de VS.  

België rekende op 1,4 miljoen dosissen tussen april en juni. In totaal heeft ons land 5 miljoen J&J-dosissen besteld. De eerste 36.000 vaccins, waarvan 20.000 voor Vlaanderen, zijn net aangekomen.

Zolang het om een korte, tijdelijke stop gaat, wordt geen impact verwacht op onze vaccinatieschema's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud