Advertentie

Drie arrestaties in Molenbeek

©BELGA

Bij een politieactie in de Brusselse deelgemeente Molenbeek zijn zaterdagnamiddag drie mensen opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs. Volgens minister van Justitie Koen Geens kregen de terroristen mogelijk logistieke steun vanuit België.

De Belgische veiligheidsdiensten namen de informatie dat de daders rondreden in een auto met een Belgische nummerplaat zeer ernstig. De auto in kwestie bleek te leiden naar Molenbeek, de meest notoire broeihaard van moslimextremisten en terroristen in ons land. Zwaarbewapende agenten van de federale politie vielen zaterdagnamiddag binnen in twee of drie huizen in Molenbeek.

Bij de politie-actie werden drie arrestaties verricht, deelde het federaal parket mee op een persconferentie. Over de identiteit, leeftijd of nationaliteit van de arrestanten wordt voorlopig niets bekendgemaakt.

Premier Charles Michel zei aan de Franstalige omroep RTL-TVI dat een van de personen die zaterdag in Molenbeek gearresteerd werden, vrijdagavond vermoedelijk aanwezig was in Parijs. Het federaal parket bevestigde dat evenwel niet: 'Wij kunnen hier geen sluitend antwoord op geven', verklaarde een woordvoerder van het federaal parket op de persconferentie zaterdagavond.

Logistieke  steun

In het Journaal op Eén gaf minister van Justitie Koen Geens toelichting bij de politie-operatie in Molenbeek. Volgens hem hebben de daders van de aanslagen in Parijs mogelijk België als uitvalsbasis gebruikt of logistieke steun gekregen vanuit ons land.

Er zijn twee wagens met Belgische nummerplaat gelinkt aan de aanslagen. De wagens werden gezien in de buurt van plaatsen waar de aanslagen gebeurden, aldus de minister. Een grijze VW Polo werd opgemerkt voor de concertzaal Bataclan, waar de meeste slachtoffers vielen.

Die wagen werd bij een Belgisch verhuurkantoor gehuurd door een Fransman die in ons land verblijft. Hij bleek bovendien de broer te zijn van een Syriëstrijdeer. 'Het federaal parket heeft die persoon opgespoord', legde Geens uit. 'De arrestaties in de late namiddag moeten daarmee in verband gebracht worden.'

Volgens de procureur van Parijs werd de Fransman zaterdagochtend gecontroleerd aan de grens, toen hij vanuit Frankrijk ons land binnenreed met een andere wagen. Er zaten nog twee mannen aan boord van die auto.  Deze drie zijn volgens de Franse procureur intussen opgepakt door de Belgische politie. Ze waren niet bekend bij de Franse inlichtingendiensten.

Het valt niet uit te sluiten dat België als uitvalsbasis gebruikt is voor de aanslag. Er werd nog een tweede auto met Belgische nummerplaat aangetroffen in de buurt van het kerkhof Père Lachaise. Die wagen werd ook gezien in de buurt van het Parijse terras waar daders eerst toesloegen. 'Het zou kunnen dat er een zekere logistieke steun is geweest vanuit België', aldus minister Geens.

België

Er is voorlopig weinig bekend over de identiteit van de daders van de terreuraanslag in Parijs, die tijdens hun actie allemaal om het leven kwamen. Eén dader van de aanslag op de concertzaal Bataclan zou alvast bekend zijn. Het zou gaan om een geradicaliseerde Fransman. Voorts werden bij de stoffelijke resten van twee terroristen een paspoort gevonden, een Egyptisch en een Syrisch. Het Syrisch zou hebben toebehoord aan een vluchteling die in oktober via Griekenland Europa binnenkwam. Of de terrorist in wiens buurt het paspoort werd gevonden, dezelfde is als de vluchteling, is niet zeker. Syrische paspoorten zijn immers een gegeerd object voor vluchtelingen.

Intussen weten we dat bij de aanslagen twee Belgische auto's zijn gezien. Er is dus - opnieuw - een link met België.Voor de veiligheidsdiensten is het geen nieuw gegeven dat België een draaischijf is van terrorisme, vaak ook logistiek.

Video

De Belgische Syriëwatcher Pieter Van Ostaeyen, auteur van het recente boek 'Van Kruistochten tot Kalifaat', verwijst naar een opmerkelijke videoboodschap van begin dit jaar. Die werd in naam van Islamitische Staat gepost na de aanslagen op de kantoren van Charlie Hebdo in Parijs.

In het filmpje met de titel 'Boodschap aan Frankrijk' dreigden twee Belgische jihadi's uit Verviers met aanslagen in Frankrijk en België. 'De nachtmerrie is pas begonnen. We komen jullie hoofden afsnijden en zullen van Parijs tot Brussel toeslaan met autobommen. We wachten op het bevel van onze kalief Abu Bakr al-Baghdadi (de IS-bevelhebber, red.) om jullie te bombarderen, te doden, te onthoofden. We zullen geen medelijden hebben met jullie.' De boodschap was rechtstreeks aan de Franse president François Hollande gericht.

Een van de strijders werd geïdentificeerd als Redwane Hajaoui. Zijn naam circuleerde kortstondig als een van de doden nadat de politie in Verviers een terreurcel opgerold had, maar dat bleek achteraf niet te kloppen. De andere strijder was Lotfi Aoumeur. Die werkte tussen 2010 en 2012 bij de medische component van het leger, bevestigde Defensie officieel. Aoumeur vertrok begin 2014 naar Syrië. Het is onduidelijk of de twee nog in leven zijn en waar ze zich ophouden.

Zachte doelwitten

'Het is duidelijk dat dit soort aanslagen maanden van financiering, voorbereiding en planning vergt. Het is zeer waarschijnlijk dat de daders getrainde kerels waren die konden terugvallen op een netwerk', zegt Van Ostaeyen. 'Het geeft aan dat IS van strategie verandert, om zo hard mogelijk toe te slaan. Begin dit jaar ging het om een 'hard doelwit', de kantoren van Charlie Hebdo. De reporters en cartoonisten werden specifiek geviseerd, omdat ze volgens de terroristen de profeet hadden beledigd en dat maakte van hen een legitiem doelwit.'

'Er was ook sprake van aanslagen op politiekantoren, gerechtsgebouwen of hoofdkwartieren van internationale instellingen. Maar dit keer ging het om zogenaamde 'zachte doelwitten'. Het was een blind bloedbad in het Parijse nachtleven, dat het hart van de Franse samenleving moest raken. Restaurants, cafés, een concertzaal. IS wil er duidelijk mee maken dat zijn vijanden nergens nog veilig zijn, en dat ze het ook onschuldige burgers viseert.'

Volgens Van Ostaeyen vochten er sinds het begin van de oorlog in 2011 516 Belgische strijders aan het front in Syrië en Irak. Een aantal van hen zijn intussen dood of teruggekeerd naar België. Er zouden momenteel wel minder nieuwe strijders vertrekken dan de voorbije jaren. De overgrote meerderheid van de strijders komt uit het Brussels Gewest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud