Druk op Cameron om in EU te blijven

Zowel de VS als Duitsland spraken zich in felle bewoordingen uit tegen de Britse plannen om de relaties met de EU te herzien. (Foto: Reuters)

Het voornemen van de Britse premier David Cameron om de relatie tussen Londen en Brussel te herbekijken zorgt internationaal voor heel wat beroering. Berlijn waarschuwt Cameron om Europa niet te chanteren, Washington van zijn kant vraagt om de EU onder geen beding te verlaten.

In het Verenigd Koninkrijk staat de relatie met Europa stevig ter discussie. Onder druk van zijn achterban wil de conservatieve premier David Cameron het Britse akkoord met de Europese Unie heronderhandelen en de verhouding met Brussel met een referendum voorleggen aan de bevolking. Cameron herhaalde al verschillende keren zijn standpunt: 'Als Brussel de spelregels van de Unie verandert, hebben wij ook het recht om onze eisen bij te stellen', klinkt het argument.

Duitsland

In Duitsland is men niet bepaald gewonnen voor het idee van een Brits referendum. 'Een volksraadpleging kan het Europese proces van integratie tijdelijk verlammen en de uitkomst betekent mogelijk een ramp voor de Britse economie', zei Gunther Krichbaum. 'Bovendien riskeert Londen zichzelf te isoleren en dat kan toch niet de bedoeling zijn', vraagt de Duitser zich openlijk af.

Kirchbaum is een naaste medewerker van bondskanselier Angela Merkel en leidt een tweedaagse missie van het Duitse parlement op bezoek over het kanaal. Hij waarschuwde ook voor een doos van Pandora. 'Straks gaat ieder land zijn eigen uitzonderingen eisen en dat betekent het einde van de eengemaakte markt', klonk het.

De Britse regering zou hervormingen in de EU kunnen tegenhouden om zo zijn zin door te drijven, maar Kirchbaum waarschuwt dat zo'n scenario ook risico voor de Britten inhoudt. 'Je kan geen gemeenschappelijke politieke toekomst uitbouwen als je andere staten chanteert. Dat zal het VK niet vooruit helpen. De Britse economie heeft ook nood aan een stabiel Europa en goed functionerende markten', klonk de waarschuwing.

Verenigde Staten

Maar ook van aan de andere kant van de plas kreeg Cameron een veeg uit pan. De regering-Obama liet in niet mis te verstane bewoordingen weten dat ze van Londen verwacht in de EU te blijven. 'Onze relatie met de EU, die een steeds sterkere stem in de wereld heeft, wordt belangrijker. Wat wij willen, is een sterke Britse stem in die EU', zei Philip Gordon, verantwoordelijk voor Europa in de Obama-administratie.

De verklaring is opvallend, want tot nu toe vielen de Amerikaanse bezwaren tegen een 'Brexit' enkel tussen de lijnen te lezen. Het was de eerste maal dat een regeringsfunctionaris 'on the record' zich in dergelijke straffe bewoordingen uitliet over de plannen van Cameron. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect