Advertentie

Duitse economie toch niet zo 'gloomy' en 'doomy'

Mercedes draagt alvast zijn steentje bij tot de ondersteuning van de Duitse economie. ©REUTERS

Oef, weer wat bemoedigende cijfers over de economie van onze oosterburen. Het vertrouwen van de aankoopdirecteuren is gestegen, zo blijkt uit de PMI-cijfers.

Weer wat opbeurend nieuws uit Duitsland. In oktober steeg de PMI of de barometer die het vertrouwen van de aankoopdirecteuren meet tot 54,3 of 0,2 punten meer dan in september. Elk cijfer boven 50 wijst op groei. De industrie (van 49,9 naar 51,8) vertoonde een stijgende trend, de dienstensector (55,7 naar 54,8) daalde maar wel op een hoger niveua. De gunstige PMI kan er op wijzen dat de Duitse economie, die sinds het tweede kwartaal een appelflauwte kent, in het vierde kwartaal weer aan snelheid wint.

Carsten Brezski, econoom bij ING, reageert voorzichtig optimistisch: ‘De PMI voor oktober bewijst dat niet alles in de grootste economie van de eurozone ‘gloomy’ en ‘doomy’ is. Vooral nieuwe bestellingen stuwden de index hoger. Maar Brezski merkt op dat de PMI de laatste jaren geen betrouwbare barometer was voor de laatste stand van de Duitse economie. ‘Voor Duitsland ligt de drempel voor groei of inkrimping eerder rond 53 dan de gebruikelijke 50’. Hij gelooft hoe dan ook dat Duitsland er niet zo slecht aan toe is als eerdere cijfers lieten uitschijnen.

Voor Duitsland ligt de drempel voor groei of inkrimping eerder rond 53 dan de gebruikelijke 50 (red. Waarom de PMI de laatste jaren geen betrouwbare barometer is).
Carsten Brezski
Econoom bij ING

Macro-economische cijfers voor de hele eurozone laten een gemengd beeld zijn. Terwijl de PMI hier steeg van 52,0 naar 52,2 en de marktconsensus een daling tot 51,7 had voorspeld, bleek ook dat de prijzen voor de 31ste maand op een rij daalden. 'Het gaat om de scherpste prijsdaling sinds het hoogtepunt van de financiële crisis en het gaat de slechte kant uit. De zorgen over deflatie zullen alleen maar groter worden', aldus Chris Williamson, chief economist bij Markit dat de PMI organiseert.

Over de op het eerste gezicht betere PMI heeft Williamson ook zijn bedenkingen. 'Het algemene PMI-cijfer is dan wel beter, maar sommige tekenen wijzen erop dat het weer de verkeerde kant kan uitgaan. Het meest verontrustend is de daling van nieuwe bestellingen', iets waar de Duitsers dus geen last van hebben, integendeel. Steeds volgens market wijzen de PMI-cijfers op een groei van het bbp van de eurozone van 0,2 procent in het lopende kwartaal, een cijfer dat een eerder poll van Reuters bevestigt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud