Duitse justitie onder vuur na zelfmoord Syrische terreurverdachte

Foto's van al-Bakr die de Saksische politie verspreidde in het kader van de opsporingsactie. ©EPA

Ondanks geregeld toezicht kon de 22-jarige Jaber al-Bakr woensdagavond zelfmoord plegen in zijn cel. Zijn dood bemoeilijkt het verder onderzoek.

Na een intense klopjacht slaagde de Duitse politie er in de nacht van zondag op maandag in al-Bakr op te pakken in Leipzig. De man werd gezocht nadat in zijn flat in Chemnitz 1,5 kilogram explosieven was aangetroffen. Volgens de Duitse inlichtingendiensten had hij plannen voor een aanslag op de luchthaven van Berlijn en had hij die al grotendeels voorbereid.

In het kader van het onderzoek werden afgelopen weekend ook vier andere mannen opgepakt, van wie er twee later werden vrijgelaten.

Foto's van al-Bakr die de Saksische politie verspreidde in het kader van de opsporingsactie. ©EPA

Al-Bakr werd opgesloten in de gevangenis van Leipzig. In zijn cel werd hij om de 15 minuten gecontroleerd. Toch slaagde de Syriër er woensdagavond in zich te verhangen met zijn hemd.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), drong donderdagmorgen op de televisie aan op een snelle opheldering door de Saksische justitie. Hij wees er ook op dat de dood van de Syriër het onderzoek naar andere betrokkenen bij de geplande aanslag zal bemoeilijken.

De Saksische minister van Justitie, Sebastian Gemkow (CDU), verklaarde daarop op een persconferentie dat alles in het werk was gesteld om zelfmoord te voorkomen. ‘Helaas is het toch gebeurd.’

Volgens hem was er bij de Syriër geen acuut zelfmoordgevaar vastgesteld. Videobewaking is in de gevangenis van Leipzig niet voorzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud