Advertentie

ECB draait Griekenland duimschroeven aan

ECB-voorzitter Mario Draghi ©REUTERS

Griekse banken kunnen geen Griekse staatsobligaties meer gebruiken als onderpand om geld te lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Daardoor stijgen hun financieringskosten en dreigt een financiële crisis in Griekenland.

'De Europese Centrale Bank (ECB) is de centrale bank van Griekenland. De ECB zal alles doen wat nodig is om de eurolanden te ondersteunen.' Dat verklaarde de Griekse minister Yanis Varoufakis woensdagnamiddag nadat hij in Frankfurt op de koffie was gegaan bij ECB-voorzitter Mario Draghi. Varoufakis vroeg Draghi de Griekse banken te blijven voeden terwijl de radicaal-linkse Griekse regering met de eurozone onderhandelt over de afbouw van de schuldenberg.

Het antwoord kwam verrassend snel. Amper enkele uren later (rond 22 uur Belgische tijd) al liet de ECB weten dat het niet langer Griekse staatsobligaties - die de rommelstatus hebben - als onderpand aanvaardt, in ruil voor kredieten. Daardoor zijn de Griekse banken grotendeels op de eigen Griekse centrale bank aangewezen om geld te tanken. En dat tegen beduidend hogere rentes.

De Griekse banken kunnen wel nog Belgische of andere staatsobligaties inruilen bij de ECB. Maar het gros van hun obligaties zijn natuurlijk Grieks. De beslissing geldt overigens niet alleen voor de Griekse banken. Ook de Belgische, Franse en andere banken zijn met hun Grieks papier niet meer welkom in Frankfurt.

De Griekse centrale bank zal de Griekse banken de komende weken moeten voorzien van tientallen miljarden euro's aan extra noodkredieten. En dat terwijl enkele grootbanken nu al een tijd overleven op de noodcenten van de centrale bank - omdat veel Grieken het zekere voor het onzekere nemen en hun geld bij de bank weghalen. Het kredietrisico van die noodleningen komt nu op de balans van de Griekse centrale bank te staan, in plaats van op die van de ECB.

De beslissing wordt op 11 februari van kracht. Tenzij de Griekse regering tegen dan een hervormingsdeal kan sluiten. 

Financiële crisis

Zonder de steun van de ECB stevent Griekenland op een financiële crisis af. De overheid heeft genoeg cash om de komende maanden aan zijn noden te voldoen. Maar midden dit jaar wacht wel een schuldaflossing van zowat 10 miljard euro. En met zijn rommelstatus en torenhoge rente kan het land niet op de financiële markten lenen.

Met haar beslissing isoleert ECB die precaire toestand van de rest van de eurozone. De beslissing was overigens enkel mogelijk met het fiat van een meerderheid van de centraal bankiers in de eurozone. De afkeer voor de Griekse hervormings- en schuldenplannen - een schuldenswap of ruil van leningen voor langlopend schuldpapier - is met andere woorden wijdverspreid en niet beperkt tot Frankfurt. De eurozone pikt het niet dat Griekenland zich niet houdt aan het opgelegde besparings- en hervormingsplan dat met de vorige regering onder premier Antonis Samaras was overeengekomen.

Draghi's beslissing deed de financiële markten schrikken. De euro zakte kort na 22 uur ruim 1 procent tot 1,1337 dollar.

De euro schuift meer dan 1 procent uit na de beslissing van de ECB om niet langer Griekse staatsobligaties als onderpand te aanvaarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud