Tusk vraagt Griekse regering te kiezen

Donald Tusk vraagt Griekse regering te kiezen. ©BELGA

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, roept in een videoboodschap de Grieken op om de keuze te maken: 'ingaan op het aanbod of een faillissement'. Er moet niet gehoopt worden op een 'magische oplossing', klinkt het.

Maandag volgt er, na de mislukte Eurogroep donderdag, nieuw topoverleg over de Griekse crisis. Om 15 uur is er dan een Eurogroep, met daarin de ministers van Financiën. Later op de avond nodigt de Pool Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, de staatshoofden en regeringsleiders uit voor een speciale Europese Top. 

In een aankondigende videoboodschap stelt Tusk alvast de dingen op scherp voor het hoogste politieke topoverleg maandag. 'De situatie rond Griekenland wordt kritiek. Binnen elf dagen is de tijd op en vier maanden onderhandelen is de impasse nog niet onderbroken. Het uitdagen en zwartepieten moeten stoppen. Dit is geen spel, dit is echt, met mogelijk echte gevolgen vooral voor het Griekse volk. We zijn dichtbij het punt waarbij de Grieken moeten kiezen tussen wat ik zie als een goed aanbod en een faillissement.'

ECB

De waarschuwing van Tusk kwam er na een dag waarin de bestuursraad van de ECB zich andermaal boog over extra noodfondsen voor de Griekse banken. Die noodfondsen - ELA's genaamd - zijn de afgelopen maanden al stelselmatig verhoogd door de ECB. Ook nu ging het bedrag omhoog, al is het niet bekend met hoeveel. Griekenland had gevraagd om 3,5 miljard euro. Eerder deze week waren de ELA's al opgehoogd met 1,1 miljard tot 84,1 miljard. 

De beslissing van de ECB komt er ten midden van een groeiende bezorgdheid bij de modale Griek om de spaarcenten, nu een politiek akkoord uitblijft. Van maandag tot en met donderdag haalden de Grieken 3 miljard euro van hun rekeningen. Donderdag alleen ging het om een miljard euro.

In de marge van de vergadering van de Eurogroep gisteren was daarom al sprake van de sluiting van banken en van kapitaalcontroles. Kapitaalcontroles beperken de hoeveelheid geld die kan worden afgehaald. Benoît Cœuré, bestuurslid van de ECB, zou de ministers van Financiën gisteren hebben gezegd dat de banken vandaag/vrijdag nog open zouden zijn. ‘Maar maandag weet ik niet’, voegde hij toe.

Rusland 

Ondertussen gaat het politieke spel om Griekenland gewoon door, ondanks de afgesprongen Eurogroep in Luxemburg donderdag. Maar Athene en zijn kredietverleners beseffen dat de afgrond snel dichterbij komt. De Griekse premier Alexis Tsipras, donderdag en vrijdag op bezoek in Moskou, blijft wel optimistisch. 'Iedereen die van een crisis uitgaat, zal ongelijk krijgen', zei hij. 'Er zal een uitweg komen die gebaseerd is op Europese regels.'

In een interview met de Oostenrijkse krant Kurier beklemtoonde hij dat er van een Grexit geen sprake kan zijn, want dat zou volgens hem het einde van de Eurozone betekenen. ‘Het Europese eenmakingsproces was vanaf het eerste moment een inclusieproces', zei Tsipras in het interview. 'Tot dusver heeft Europa zich steeds bewogen richting eenmaking. Het inslaan van de tegenovergestelde richting zou het mislukken van de Europese gedachte betekenen.' Hij riep Europa daarna op om nu eens te kiezen tussen solidariteit en hopeloze besparingen.

De reacties na de Eurogroep in Luxemburg gisteren deden nochtans niet vermoeden dat Europa zomaar tegemoetkomingen zal doen. ‘Het is totaal uitgesloten dat Europa toegeeft aan wat Griekenland op dit moment vraagt’, zei onze Financiënminister Johan Van Overtveldt na afloop. Hij vindt de tijd rijp om noodplannen te bespreken. IMF-voorzitster Christine Lagarde wil enkel nog onderhandelen ‘als ze voortaan met volwassenen aan tafel kan zitten".

Herlees hier de liveblog van tijdens de Eurogroep-vergadering donderdag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud