EU start strafprocedure tegen Hongarije

De Hongaarse premier Viktor Orbán. ©AFP

Het Europees Parlement heeft woensdag de vereiste tweederdemeerderheid gevonden om de 'alarmprocedure', het beruchte artikel 7, te activeren tegen Hongarije.

448 parlementsleden stemden voor de opstart van de sanctieprocedure, tegen 197 tegenstemmen en 48 onthoudingen. De bewuste procedure kan in het uiterste geval leiden tot een verlies van stemrecht voor Hongarije bij de Europese besluitvorming, al zijn we voorlopig nog niet zo ver.

De aanleiding voor de stemming is een rapport van Judith Sargentini van GroenLinks. Zij vindt dat de Europese fundamentele waarden in Hongarije bedreigd worden. Met name de bedreiging voor de Hongaarse rechtsstaat wordt daarin als 'systemisch' omschreven.

Opmerkelijk is dat de Hongaarse premier Viktor Orbán ook de steun van zijn partijgenoten in de centrumrechtse EVP-partij verloor. Zelfs de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, een medestander van Orbán in het migratiedebat, vond een straf voor Hongarije op zijn plaats.

Orbán kwam dinsdag zelf naar Straatsburg om zijn zaak te verdedigen, en koos daarbij voluit voor de aanval. Hij verweet Europa machtsmisbruik en met twee maten en twee gewichten te werken.

Van de 21 Belgische leden van het Europees Parlement hebben woensdag enkel Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en de vier N-VA'ers niet voor het Hongarije-rapport van de Nederlandse Judith Sargentini gestemd. Annemans stemde tegen omdat volgens hem enkel de lidstaten die 'de opengrenzenpolitiek van de EU' aanvaarden niets te vrezen hebben. 'Anderen worden gekruisigd.' 

Partijpolitieke doeleinden

Ook bij de N-VA wordt het migratiebeleid erbij gehaald. Sander Loones legt uit dat volgens zijn partij de nu geactiveerde alarmbelprocedure uitgehold dreigt te worden omdat Sargentini met haar rapport 'een laks migratiebeleid poogt op te dringen' en een 'links sociaaleconomisch beleid' wil doorduwen. Hij waarschuwt ervoor de artikel 7-procedure niet te misbruiken voor partijpolitieke doeleinden. Meer uitleg kon woensdag niet bekomen worden bij de N-VA.

De stemverklaring van Loones kan niet iedereen bekoren. Hilde Vautmans (Open VLD) vindt het jammer dat de N-VA niet volmondig met het rapport instemde, zoals ze wel deed toen dezelfde procedure tegen Polen werd opgestart. 'Geen mening in zo'n duidelijke situatie is een slechte mening', zegt Vautmans.

De Hongaarse regering vindt trouwens dat de hele stemming ongeldig is omdat de vereiste tweederdemeerderheid niet zou zijn behaald. Er werden 448 stemmen voor en 197 stemmen tegen het rapport uitgebracht, terwijl 48 parlementsleden zich onthielden. Boedapest claimt dat ook de onthoudingen meegeteld moeten worden, maar dat is bij stemmingen in het Europees Parlement nooit het geval. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect