Advertentie
Advertentie

EU stuurt Borrell naar Moskou voor overleg in Navalny-zaak

De chef van het Europese buitenlandse beleid, Josep Borrell. ©REUTERS

De Europese buitenlandchef Josep Borrell trekt namens de lidstaten naar Moskou om de vrijlating te eisen van oppositieleider Aleksej Navalny.

Borrell zal er ook het geweld aankaarten bij de betogingen tegen het regime van afgelopen weekeinde. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken houden intussen wel bijkomende sancties achter de hand.

Aleksej Navalny werd ruim een week geleden opgepakt toen hij vanuit Duitsland terugkeerde naar Moskou. De voorbije vijf maanden recupereerde hij in Duitsland na een bijna dodelijke poging tot vergiftiging. Een Russische rechtbank houdt de bekendste Russische oppositieleider al zeker tot 15 februari in de cel.

De onvrede over de harde aanpak van de betogers is groot. Zeker 3.000 mensen zijn opgepakt en de politie- en veiligheidsdiensten gebruikten 'onevenredig geweld', zei Borrell zondag al. 'Het hardhandige optreden baart de lidstaten van de Europese Unie ernstige zorgen', benadrukt ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR).

Strategische partner

De Europese Unie treft voorlopig geen nieuwe sancties tegen Rusland. De voorbije jaren zijn al heel wat strafmaatregelen uitgevaardigd tegen Russen, onder wie de verantwoordelijken voor de vergiftiging van Navalny. Nieuwe maatregelen worden voorbereid, maar 'we hebben altijd gepleit voor het handhaven van een dialoog met Rusland, dat een belangrijk strategische speler blijft aan de poort van Europa', zegt Wilmès.

Op de volgende bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in februari is een discussie gepland over de relaties met de grote beer. Europa is ook klaar om sneller te schakelen, indien de situatie verandert. Raadsvoorzitter Charles Michel belde vrijdag al met president Vladimir Poetin om het Europese ongenoegen over de gevangenneming van Navalny aan te kaarten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud