Advertentie

EU-quota vluchtelingen komen er pas in oktober

©AFP

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken konden gisteren na urenlang overleg geen akkoord vinden over een spreidingsplan van asielzoekers. Met die onbeslistheid dreigt de migratiecrisis in Europa ook een Europese crisis te worden. Vooral omdat intussen ook diverse landen, Duitsland op kop, grenscontroles instellen. En dat binnen de Schengenzone van vrij verkeer.

De tijd dringt. De wereld kijkt naar ons’, kondigde Eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos aan na afloop. ‘De winter komt, en dat is geen citaat uit de tv-reeks ‘Game of Thrones’’, voegde de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans eraan toe. ‘We moeten de mensen die aan onze deur staan helpen.’

De EU-ministers konden het enkel in principe eens worden over de spreiding van nog 120.000 vluchtelingen boven op de 40.000 die in juli al waren toegezegd. De vluchtelingen worden aangeleverd door Hongarije, Italië en Griekenland. Die drie landen kregen de voorbije weken en maanden het gros van de stroom asielzoekers over zich.

Maar de precieze verdeling van die vluchtelingen over de lidstaten blijft onbeslist. Roemenië, Tsjechië en Slovakije bleven erop hameren dat de spreiding enkel op vrijwillige basis kan en dus niet kan worden opgelegd. Voor Duitsland, dat dit jaar mogelijk 1 miljoen asielzoekers binnenkrijgt, was dat onaanvaardbaar.

Over een goede drie weken, op 8 oktober, is een nieuwe vergadering gepland van de EU-ministers. ‘We geven enkele landen nog wat tijd om goed na te denken’, zei Timmermans veelbetekenend. Hij gaf ook aan dat er op 8 oktober wel degelijk een beslissing valt. De landen die nu tegenstribbelen, krijgen dan opvangquota opgelegd. De beslissing kan immers met meerderheid van stemmen genomen worden.

De Luxemburgse minister van Migratie, Jean Asselborn, gaf aan dat hij er alles aan zal doen om een akkoord te vinden: ‘De tijd dringt en de situatie is dramatisch. We hebben geen tijd te verliezen.’

Zo houden de ministers van Binnenlandse Zaken het heft in handen. Een volledige mislukking had de bijeenroeping van een Europese top gevergd. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, had daar vorige week al mee gedreigd.

Herlees hier de liveblog van gisteren over de Europese ministerraad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud