Advertentie

'Economische migranten, kom niet naar Europa'

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk met de Griekse premier Alexis Tsipras ©EPA

Tijdens een bezoek aan Athene geeft de Europese Raadsvoorzitter een duidelijk signaal aan economische vluchtelingen die naar Europa willen reizen. ‘Geloof de mensensmokkelaars niet.’

‘Ik wil iedereen die naar Europa denkt te komen als illegale economische vluchteling oproepen dat niet te doen. Het is niet de moeite om uw leven en geld te riskeren. Het zal toch tot niets leiden.’ Met die woorden roept Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk economische migranten, ‘van waar dan ook’, op om thuis te blijven. 'Geloof de mensensmokkelaars niet', zei hij nog.

Tusk deed de uitspraken tijdens een bezoek aan de landen die hardst kreunen onder de migrantencrisis. Na gisteren enkele Balkanlanden te hebben bezocht, is de EU-Raadsvoorzitter vandaag in Athene. Volgende stop is Ankara in Turkije. Daar zal hij de Turken opnieuw vragen om meer vluchtelingen ter plaatse te houden. Die discussie loopt maandag voort tijdens de speciale Europese top over de migrantencrisis.

Woensdag maakte de Europese Commissie bekend dat ze de volgende drie jaar 700 miljoen euro zal vrijmaken voor humanitaire hulp in Europa. In de praktijk is dat nieuwe humanitaire fonds opgezet voor Griekenland. 25.000 vluchtelingen zitten vast in het land, van wie bijna de helft aan de grens met Macedonië. Dagelijks stranden tussen 2.000 en 3.000 nieuwe vluchtelingen in Griekenland. Nu de Balkanroute zo goed als afgesloten is, kunnen ze geen kant meer uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud