Eiffeltoren blijft zaterdag dicht uit angst voor gele hesjes

©Photo News

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zullen er weer pantservoertuigen in de Franse hoofdstad worden ingezet.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft niet minder dan 89.000 politie-agenten opgevorderd voor de geplande demonstratie van de gele hesjes aanstaande zaterdag. Het zwaartepunt ligt in Parijs, waar alleen al 8.000 extra ordetroepen worden ingezet. Ook worden er 12 pantserwagens naar de hoofdstad gestuurd. ‘De inzet van pantserwagens is voorbehouden voor de ernstigste ongeregeldheden en is zeer symbolisch’, stelt het Franse politietijdschrijf L’Essor.

De regering vreest een zeer gewelddadige manifestatie, nadat die van vorige week ook al in zware rellen was ontaard. Daarop werd overwogen de noodtoestand uit te roepen, maar zover kwam het uiteindelijk niet.

Louvre dicht

Uit voorzorg blijft de Eiffeltoren aanstaande zaterdag dicht. Plaatsen waar aan de infrastructuur gewerkt wordt, worden vrijdag al grondig opgeruimd, zodat er geen losse onderdelen meer rondslingeren. Belangrijke musea zoals het Louvre, het Musée d’Orsay, het Grand Palais en tal van andere openbare gebouwen blijven eveneens dicht.

Winkels in grote delen van de stad zijn door de politie gewaarschuwd voor zware rellen en zullen daardoor dicht blijven. Dat is een forse domper voor de handelaars die juist op een stevige omzet verwachten in de laatste weken voor Kerstmis. De grote warenhuizen Les Galeries Lafayette en Printemps blijven vooralsnog wel geopend, maar vakbonden hebben een stakingsaanzegging gedaan zodat personeel dat bang is toch thuis kan blijven.

Het is zaterdag de vierde keer dat de gele hesjes manifesteren in Parijs. De betogingen werden elke keer gewelddadiger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud