Erdogan: ‘Wij zijn niet bang van de Duitsers'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep de Duitsers vrijdag op zich te vermannen. ©AFP

De Duitsers en de Turken lijken niet van plan hun bilaterale conflict snel te de-escaleren. Ankara toont zich niet onder de indruk van Duitse strafmaatregelen. ‘Wij plooien niet voor chantage.’

De afgelopen decennia hielden de Duitsers en de Turken er erg goede relaties op na. De grote Turkse diaspora in Duitsland - bij onze oosterburen wonen zowat drie miljoen mensen met Turkse roots - waren daar niet vreemd aan.

Maar de aanhouding van een Duitse mensenrechtenactivist in Turkije op beschuldiging van steun aan een terreurorganisatie heeft die betrekkingen de voorbije dagen zwaar beschadigd. Sinds woensdag zijn de NAVO-partners in een verbale oorlog verwikkeld.

Met de arrestatie van Peter Steudtner en enkele andere mensenrechtenactivisten, onder wie de baas van Amnesty International in Turkije, hebben de Turken voor Duitsland duidelijk een rode lijn overschreden. Prompt kondigde Berlijn aan zijn Turkijebeleid te willen ‘heroriënteren’.

Gevolgen

‘Turkije schendt systematisch de rechtsstaat. Dat kan niet zonder gevolgen blijven’, stelde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel. Ook kanselier Angela Merkel bestempelde maatregelen als ‘noodzakelijk en essentieel’.

Onze oosterburen schorten hun wapendeals met het Euraziatische land tot nader order op. Aan die akkoorden hing vorig jaar een prijskaartje van 84 miljoen euro.

Duitsland moet zich dringend vermannen.
Recep Tayyip Erdogan
Turkse president

Duitse bedrijven krijgen de raad investeringen in Turkije nog eens in overweging te nemen. Berlijn is ook niet van plan zich nog langer borg te stellen voor investeringen in en export naar dat land.

De Duitsers zijn behoorlijk ontstemd over een Turkse zwarte lijst van bedrijven die ‘steun verlenen aan het terrorisme’. Daarop zouden bijna 700 Duitse bedrijven of bedrijfsleiders staan, waaronder zwaargewichten als autobouwer Daimler en chemiereus BASF.

Reisadvies

Maar Berlijn is niet alleen bezorgd om het lot van ondernemingen. Ook voor zijn burgers had het een waarschuwing in petto: ga niet langer op reis naar Turkije. De regering is beducht voor ontvoeringen van landgenoten. Momenteel zitten negen Duitsers vast in Turkije.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, beschuldigde Turkije vrijdag van 'DDR-praktijken'. ©EPA

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, verweet Ankara ‘zich te gedragen als het voormalige Oost-Duitsland’. ‘Mensen worden willekeurig opgepakt en de Turkse autoriteiten geven ons consulaat geen toegang tot Steudtner.’

Als de Duitsers het reisadvies van hun overheid opvolgen, is dat een streep door de rekening van de Turkse toeristische sector. Want Duitsland is al jaren de hofleverancier van die sector, voor Rusland.

Niet plooien

De Turkse autoriteiten lijken vooralsnog niet onder de indruk van de forse Duitse taal. ‘De Duitsers kunnen ons geen schrik aanjagen met hun dreigementen. Wij zullen niet plooien voor chantage en bedreigingen’, stelde president Recep Tayyip Erdogan vrijdag in Istanboel. ‘Duitsland moet zich dringend vermannen’, ging hij voort.

31 miljard
De handel tussen Duitsland en Turkije was vorig jaar goed voor meer dan 31 miljard euro.

Erdogan ontkende het bestaan van een zwarte lijst met Duitse bedrijven. ‘Die berichten zijn kwaadaardige propaganda.’ Duitse bedrijven drukte hij op het hart dat hun investeringen veilig zijn in zijn land.

De Turkse president schoot ook met scherp. Hij riep Berlijn op ‘rekenschap af te leggen voor de terroristen die het op zijn grondgebied toelaat’. Erdogan zinspeelde op leden van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en op aanhangers van Fethullah Gülen. Volgens Ankara zit die geestelijke achter de mislukte coup van 15 juli vorig jaar.

Economische schade

Als beide partijen hun conflict voort op de spits drijven, kan dat aanzienlijke economische implicaties hebben. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Turkije. Vorig jaar was de bilaterale handel goed voor meer dan 31 miljard euro.

Ook voor Europa kan de crisis gevolgen hebben. Dankzij een vluchtelingendeal met Turkije is de migratiestroom de voorbije maanden afgenomen. Ankara dreigde al meermaals dat pact op te zeggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud