Erdogan niet meer welkom in Duitsland

De Turkse president Tayyip Erdogan hoopt via een referendum meer macht naar zich toe te trekken. ©EPA

Nadat hij de Duitse regering betichte van nazipraktijken is de Turkse president Tayyip Erdogan niet meer welkom in Duitsland.

In de aanloop naar het Turkse referendum over een grondwetswijziging komen er geen nieuwe campagnes van Turkse regeringsleden in Duitsland. Dat heeft de voorzitter van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) verklaard, de groepering die op Europese bodem Turkse kiesevenementen organiseert.

Op 16 april houdt Turkije een referendum over een grondwetsherziening waardoor de macht van het parlement zou worden ingeperkt ten voordele van president Tayyip Erdogan.

Ook Turken in het buitenland mogen stemmen en kunnen zo mogelijks een doorslaggevende factor spelen. Om die reden voert de Turkse regering in Europa campagne, maar dat stuit op verzet. In Nederland werden twee Turkse ministers het land uitgezet.

Erdogan niet welkom

De aankondiging dat de Turkse regeringsleden geen campagne meer komen voeren in Duitsland volgde nadat een partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel dinsdag had laten verstaan dat Erdogan niet welkom is. ‘Het is genoeg geweest’, zei Volker Bouffier, de vice-voorzitter van de Duitse christendemocratische partij CDU. ‘Erdogan en zijn ministers zijn niet welkom in Duitsland.’

©Hollandse Hoogte

De relaties tussen Berlijn en Ankara zitten op vriespunt nadat Erdogan de Duitse regering betichtte van nazipraktijken. De Turkse president deed dinsdag nog wat olie op het vuur door die uitspraken te herhalen. Hij zei dat het 'fascistische en wrede' Europa van vandaag doet denken aan het tijdperk van voor de Tweede Wereldoorlog. 

In Duitse media circuleerden eerder geruchten dat Erdogan persoonlijk naar Duitsland zou komen om campagne te voeren voor het Turkse referendum. De Duitse autoriteiten hebben daarvoor geen officieel verzoek ontvangen, maar met 1,4 miljoen stemgerechtigde Turken kan Duitsland een belangrijke rol spelen in het referendum.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content