Eurofiele afsplitsing bij Labour

Labour-leider Jeremy Corbyn. ©REUTERS

Uit onvrede met de te linkse en eurosceptische koers van Labour stappen zeven parlementsleden uit de partij.

De verdeeldheid over de brexit heeft ertoe geleid dat een kleine groep eurofiele parlementsleden van Labour hun partij verlaten. Zeven volksvertegenwoordigers hebben dat maandagochtend in Londen aangekondigd.

Het is een kleine afscheuring op een totaal van 256 Labour-parlementsleden in het Lagerhuis. Toch wordt het als belangrijk gezien, omdat het zevental wordt geleid door de voormalige schaduwminister van Economie Chuka Umunna (40), een van de rijzende sterren van de Britse socialisten.

Chuka Umunna is het bekendste van de zeven parlementsleden die zich van Labour afscheuren. ©REUTERS

De onvrede over het partijleiderschap van Jeremy Corbyn heeft te maken met zijn getreuzel om zijn politiek gewicht achter een tweede brexitreferendum te zetten, met zijn te linkse ideologische koers én met de manier waarop hij reageerde op een conflict over antisemitisme in de partij.

De zeven haalden die argumenten aan tijdens een persconferentie maandagvoormiddag. Parlementslid Chris Leslie zei dat hij het onverantwoordelijk zou vinden mocht Labour-voorzitter Jeremy Corbyn de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk worden.

'Er is nood aan een partij voor het hier en het nu', zei Umunna. 'Dit is de eerste stap om de tribale politiek achter ons te laten.' Hij roept parlementsleden van andere partijen op zich bij het zevental, 'The Independent Group' genaamd, te voegen. 

De afscheuring voedt daarom het scenario dat er in het Verenigd Koninkrijk een eurofiele centrumpartij in de maak is van zowel voormalige tory's als voormalige Labour-leden.

De parlementsleden zullen als onafhankelijke groep in het parlement blijven zetelen. De eurofiele liberaaldemocraten boden al aan met hen samen te werken. Volgens Umunna zijn er geen plannen om met een andere partij in zee te gaan.

Corbyn zelf reageerde kort: 'Ik ben teleurgesteld dat de parlementsleden het gevoel hadden niet verder te kunnen werken voor het beleid dat miljoenen heeft geïnspireerd bij de verkiezingen van 2017.' De reactie van de jongerenafdeling van Labour was heftiger, en verwijst naar de zeven als 'verraders' en 'lafaards'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud