Europa gaat met groene bezem door landbouw

©EPA

Een kwart van de landbouw moet over tien jaar biologisch zijn en het gebruik van pesticiden gehalveerd. Europa dwingt landbouw, maar ook voedselconsumptie op een groener en duurzamer pad.

De Europese Commissie zet haar groene agenda door, in volle coronacrisis. 'Deze pandemie toont net hoe kwetsbaar we zijn en hoe belangrijk het is het evenwicht tussen menselijke activiteit en de natuur te herstellen,' argumenteert Frans Timmermans, de nummer twee van de Europese Commissie.

Deze pandemie toont net hoe kwetsbaar we zijn en hoe belangrijk het is het evenwicht tussen menselijke activiteit en de natuur te herstellen.
Frans Timmermans
Vice-voorzitter Europese Commissie

De Commissie lanceerde daarom woensdag een strategie om de biodiversiteit in Europa te herstellen en een plan om te investeren in duurzaam voedsel, van de boer tot ons bord. Beide worden een centraal element in het Europees herstelplan na corona, dat volgende week wordt voorgesteld.

Een kwart biologisch

Concreet worden de voedselproductie en de landbouw grondig vergroend. Tegen 2030 moet een kwart van de landbouwgrond biologisch verbouwd worden. Nu is dat nog maar 8 procent. Maar ook de andere boeren moeten anders omspringen met de natuur. Gebruik en risico's van verdelgingsmiddelen moeten tegen 2030 met de helft verminderd zijn, het gebruik van meststoffen met een vijfde ingeperkt. De verkoop van antimicrobiële middelen voor de veeteelt en aquacultuur moet eveneens halveren op tien jaar tijd.

De strategie heet niet voor niets 'van boer tot bord'. De voedselketen wordt verkort, met meer productie in Europa zelf. Investeringen in moderne technologieën, zoals 5G, kan precisielandbouw doen doorbreken. En De consument krijgt duidelijke keuzes: labels die de voedingswaarde van producten aangeven op de voorkant van de verpakkingen, worden verplicht.

De strategie bevat geen maatregelen om de voetafdruk van de vleesproductie te verminderen. De milieubeweging had daar nochtans voor gepleit. 'Een goed geïnformeerd publiek zal keuzes maken die deze productie zullen beïnvloeden,' antwoordt Timmermans.

3 miljard bomen

Daarnaast rolt de Commissie een verregaand plan voor natuurbescherming uit. Ze wil 3 miljard bomen planten de komende tien jaar en werkt aan een natuurherstelplan, met bindende doelstellingen voor het repareren van beschadigde ecosystemen, waaronder wouden. Ook de loop van 25.000 km aan rivieren wordt hersteld. 

De Commissie wil 30 procent van alle land- en watergebieden effectief beschermen. Een tiende van de landbouwgronden worden letterlijk teruggegeven aan de natuur.

Nog geen wetgeving

Concrete wetgevende initiatieven zijn er nog niet. Eerst moet er een fiat zijn voor beide strategieën van parlement en lidstaten. 

Boerenorganisaties reageren met gemengde gevoelens. Volgens de Boerenbond hebben de nieuwe Europese strategieën het potentieel om de landbouwsector te ondersteunen en nieuwe uitdagingen aan te pakken. Maar de Boerenbond laakt het ontbreken van een impactanalyse en vreest voor de 'draagkracht van de boer en zijn bedrijf'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud