Europa houdt deur dicht voor VS-reizigers

©REUTERS

Reizigers uit 15 landen van buiten de Unie kunnen vanaf woensdag 1 juli opnieuw naar Europa reizen. De deur blijft dicht voor de VS, Rusland en het gros van Zuid-Amerika.

De 27 EU-lidstaten hadden tien dagen nodig om een akkoord te bereiken over een lijst van 'veilige' landen. Die lijst heeft belangrijke geopolitieke implicaties. Voor belangrijke internationale partners, zoals de Verenigde Staten, Rusland, Turkije, India en Brazilië blijven de deuren naar Europa gesloten omdat de coronacrisis in die landen onvoldoende onder controle is.

China is wel veilig bevonden, op voorwaarde dat Peking de beperkingen voor Europese bezoekers opheft. Behalve China gaat het om Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Uruguay, Thailand, Zuid-Korea, Japan, Rwanda, Algerije, Tunesië en Marokko. Ook de buren uit Georgië, Servië en Montenegro mogen Europa opnieuw binnen.

De EU-ambassadeurs beten hun tanden stuk op de lijst met veilige landen.

De EU-ambassadeurs beten hun tanden stuk op de lijst. Ze vergaderden vorige week maandag, woensdag en vrijdag, maar raakten het niet eens. Pas begin deze week werd een compromis gevonden. De lijst had dinsdagmiddag om 12 uur formeel goedgekeurd moeten zijn door alle EU-landen, maar dat liep vertraging op door Polen en Zweden.

Het EU-akkoord kwam er minder dan twaalf uur voor het verstrijken van het inreisverbod. De lijst is een aanbeveling. De lidstaten kunnen nog altijd individueel restricties toepassen. Ze moeten de aanbeveling nu omzetten in nationale regelgeving. Er kan dus nog vertraging optreden.

De Europese inreisbeperkingen gelden sinds midden maart. De lijst wordt om de twee weken bijgewerkt op basis van de evolutie van de pandemie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud