Advertentie
Advertentie

Europa investeert 4 miljard in strijd tegen kanker

Margaritis Schinas, de vicevoorzitter van de Europese Commissie. ©EPA

Terwijl heel Europa vorig jaar in de ban raakte van het coronavirus, bezweken ongeveer drie keer zoveel mensen aan kanker. De Europese Commissie gooit zich mee in de strijd.

In Europa stierven vorig jaar ongeveer 1,3 miljoen mensen aan kanker. Zonder bijkomende actie dreigt het aantal kankergevallen volgens de Commissie tegen 2035 nog met bijna 25 procent toe te nemen, wat van de ziekte de belangrijkste doodsoorzaak kan maken. De bredere economische kost van kanker wordt op 100 miljard euro per jaar geraamd.

Preventie en innovatieve technologieën zijn de pijlers voor de Commissie, die de komende jaren 4 miljard euro uittrekt. 'We willen alle invalshoeken aanpakken: preventie, diagnose, behandeling en overleven', licht vicevoorzitter Margaritis Schinas woensdag het nieuwe Europese plan toe. 'Dat is uniek omdat we alle beleidsdomeinen erbij willen betrekken en alle touwtjes aan elkaar knopen om kanker te verslaan.'

5%
rokers
De Europese Commissie droomt van een Europa waar over twintig jaar minder dan 5 procent van de bevolking rookt.

Gezondheidszorg is hoofdzakelijk een nationale bevoegdheid, maar ook op Europees niveau is de voorbije decennia een en ander gebeurd om kanker tegen te gaan, zoals de inperking van kankerverwekkende stoffen op de werkvloer of de waarschuwingen op sigarettenpakjes.

Ook in dat plan speelt preventie een sleutelrol. De Commissie droomt van een Europa waar over twintig jaar minder dan 5 procent van de bevolking rookt. Ze mikt onder meer op maatregelen om reclame verder aan banden te leggen, bijvoorbeeld op sociale media. Tegelijk wil ze het bewustzijn over de link tussen kanker en alcohol versterken, onder meer via etikettering. Ook fiscale maatregelen voor tabak of alcohol liggen in het verschiet. Tenslotte wil de Commissie vaccinatie tegen het humane papillomavirus stimuleren.

Opsporen

Er zouden geen eerste- en tweederangskankerpatiënten in Europa mogen zijn.
Margaritis Schinas
Vicevoorzitter van de Europese Commissie

Om kanker sneller op te sporen wil de Commissie de lidstaten helpen tegen 2025 90 procent van de bevolking te bereiken die in aanmerking komen voor screenings naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Daartoe wil ze een nieuw Europees netwerk in het leven roepen.

Ook wil de Commissie de toegang tot kwalitatieve behandelingen en medicijnen verbeteren. De strijd wordt niet in alle lidstaten met dezelfde wapens gestreden. Kanker komt vaker voor in het noordwesten van Europa, maar de sterftecijfers zijn hoger in het oosten. 'Er zouden geen eerste- en tweederangskankerpatiënten in Europa mogen zijn', zegt Schinas.

Het vorige Europese plan tegen kanker dateert uit de jaren 90, toen Oost-Europese landen net het communistische tijdperk hadden afgesloten. Het nieuwe plan zet in op meer samenwerking voor detectie, diagnose en behandeling, maar ook op de Europese meerwaarde die onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe technologieën, digitalisering en artificiële intelligentie kan bieden. Van de 4 miljard euro komt de helft uit het nieuwe onderzoeksbudget Horizon Europe. Een nieuw Europees kenniscentrum zal de knowhow verzamelen en initiatieven coördineren.

Het actieplan was een speerpunt van de Europese Volkspartij (EVP) in de voorbije Europese verkiezingscampagne. 'Als we dit goed aanpakken, kan dit duizenden mensenlevens redden', zegt CD&V-Europarlementslid Cindy Franssen (EVP). Als lid van de kankercommissie in het parlement wil ze zich inzetten voor de uitbreiding van 'het recht om vergeten' te worden voor genezen patiënten. In België mogen verzekeraars na tien jaar succesvol herstel geen rekening meer mogen houden met de vroegere ziekte. Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides wil overleg tussen patiëntenorganisaties en de financiële wereld over een gedragscode op gang brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud