Europa zoekt 7,5 miljard per jaar extra voor klimaatbeleid

©AFP

De extra centen moeten weigerachtige landen als Polen overtuigen mee te doen met de groene plannen.

De Europese Commissie geeft dinsdag meer details over hoe ze haar ambitieuze klimaatplannen wil betalen én weigerachtige landen als Polen mee wil krijgen. Volgens meerdere medialekken staat de zoektocht naar 7,5 miljard euro extra middelen per jaar centraal in de discussies.

Eerder was al bekend dat voorzitter Ursula Von der Leyen tegen 2030 een budget van 1.000 miljard euro wil om de Europese economie en samenleving aan te passen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Dat moet de CO2-uitstoot met 50 procent doen dalen tegen 2030 en de Unie klimaatneutraal maken tegen 2050.

Polen

De grote vraag is hoeveel extra geld landen krijgen om die doelen te halen en wie daar voor moet betalen. Polen staat in het gevecht aan de kant van de lidstaten die extra geld willen.

Dat komt omdat de Polen maar met lange tenen de strijd tegen de klimaatverandering aangaan. Warschau weigerde eind vorig jaar op een Europese top - de eerste van Raadsvoorzitter Charles Michel - mee te gaan in de klimaatplannen van de EU-landen.

Maar er woedt ook een centenkwestie. Polen krijgt nu vrij veel geld uit de Europese structuurfondsen. Dat zijn budgetten voor infrastructuur in armere regio's van de EU. Warschau vreest dat het geld van die structuurfondsen straks vooral naar klimaatprojecten zal vloeien, ook buiten Polen.

Transitiefonds

Om de knoop te ontwarren wordt verwacht dat de Commissie vanmiddag een Mechanisme voor Rechtvaardige Transitie voorstelt. Dat zou de komende zeven jaar, de periode gedekt door de volgende meerjarenbegroting, over een budget van op zijn minst 100 miljard euro beschikken.

Die 100 miljard bestaat uit geld van de bestaande begroting, privé-investeringen, leningen van de Europese Investeringsbank, maar dus ook 7,5 miljard euro verse centen. Dat laatste moet de Polen over de streep trekken.

Oostenrijk

Het probleem voor de Commissie is dat niet iedereen zomaar akkoord is om dat geld op tafel te leggen. Landen als Oostenrijk, die netto meer betalen aan het EU-budget dan ze terugkrijgen, zien het extra geld niet zitten. Kanselier Sebastian Kurz maakte dat afgelopen weekend duidelijk aan Von der Leyen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud