Europees Parlement roept klimaatnoodtoestand uit

In een resolutie eist het Europees Parlement dat er dringend ambitieuzere maatregelen komen tegen de klimaatverandering. ©AFP

Het Europees Parlement heeft donderdag in een niet-bindende resolutie de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. Een grote meerderheid eist dringend ambitieuzere maatregelen voor de bestrijding van de klimaatverandering.

De symbolische beslissing leidde in het halfrond tot bitse discussies. De resolutie werd aangenomen met 429 stemmen tegen 225 en 19 onthoudingen. De meeste fracties steunden de tekst, maar tijdens de stemming probeerde de EVP-fractie de formulering om te buigen van 'noodtoestand' naar 'urgentie'. Dat is niet gelukt.

Dit is een belangrijk signaal naar onze jongeren, burgers en de rest van de wereld dat we de opwarming heel serieus nemen en onmiddellijke actie eisen.
Hilde Vautmans
Europees Parlementslid Open VLD

Kathleen Van Brempt (sp.a) geeft toe dat de resolutie 'slechts een symbolische, diplomatieke daad' is, maar ze wijst wel op een belangrijke mentaliteitswijziging bij de Europese beleidsvoerders.

Volgens Hilde Vautmans (Open VLD) gaat het om 'een belangrijk signaal naar onze jongeren, burgers en de rest van de wereld dat we de opwarming heel serieus nemen en onmiddellijke actie eisen'.

Fundamentele rechten

Bij de EVP, die liever van een urgentie spreekt, luidt het dat de term 'noodtoestand' zo geïnterpreteerd kan worden dat fundamentele rechten zoals persvrijheid en democratie in gevaar zijn. 'Ik hoop dat niemand dat wil', zegt de Duitser Peter Liese. Toch keurde een deel van de fractie, onder wie ook de CD&V'ers Cindy Franssen en Kris Peeters, de resolutie goed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud