Advertentie

Europees Parlement wil toetreding Turkije stoppen

©BELGA/AFP

Het Europees Parlement laakte zo de 'disproportionele onderdrukkende maatregelen' die president Recep Tayyip Erdogan doorvoerde na de mislukte coup.

Als het van het Europees Parlement afhangt, worden de toetredingsgesprekken met Turkije tijdelijk 'on hold' gezet. Een ruime meerderheid van 479 tegen 37 stemmen bij 107 onthoudingen, stemde gisteren in met een resolutie die pleit voor 'een tijdelijke bevriezing' van de onderhandelingen, totdat Ankara de 'disproportionele repressieve maatregelen' opheft die in de nasleep van de mislukte coup van juli zijn genomen. 

Het parlement wil wel dat Turkije aan de EU blijft ‘verankerd’, ondanks het ontslag van rechters en de arrestaties van journalisten en Koerdische parlementsleden. Als het land de doodstraf weer invoert, moeten de gesprekken wel definitief worden stopgezet.

'Turkije is een belangrijke partner van de Europese Unie', zo luidt het in de tekst. 'Maar de politieke wil tot samenwerking moet van beide partijen komen (...) Turkije geeft geen blijk van deze politieke wil, en de regeringsbeslissingen doen Turkije enkel maar verder afwijken van het Europese pad.'

Erdogan hecht geen waarde aan resolutie

De oproep is niet bindend: het Europees Parlement heeft in toetredingsonderhandelingen louter een adviserende functie. Het is de Europese Commissie die de onderhandelingen leidt. Samen met de meeste lidstaten wilt de Commissie wél doorzetten.

Erdogan zelf liet woensdag al verstaan dat hij de resolutie 'geen waarde' toedicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud