Europese Commissie sleept Oost-Europese lidstaten voor rechter

Frans Timmermans kondigde aan dat Hongarije, Polen en Tsjechië voor het EU-Hof voor Justitie worden gesleept. ©EPA

De Europese Commissie sleept Hongarije, Polen en Tsjechië voor de rechter omdat ze weigeren asielzoekers op te vangen.

Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 keurde een meerderheid van de EU-lidstaten een verplicht spreidingsplan goed. Het tijdelijke programma moest de druk weghalen bij Italië en Griekenland, de twee belangrijkste toegangspoorten tot Europa.

Tsjechië, Hongarije en Polen blijven hun verplichtingen met de voeten treden.
europese commissie

Maar een aantal Oost-Europese lidstaten weigerden halsstarrig deel te nemen aan het plan en kwamen hun verplichtingen niet na. Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, kondigde gisteren aan dat hij drie van die landen voor het Europees Hof voor Justitie sleept. 

‘Tsjechië, Hongarije en Polen blijven hun wettelijke verplichtingen met de voeten treden’, meldde de Commissie in een mededeling. ‘De drie landen hebben geen aanwijzing gegeven dat ze zullen deelnemen aan de uitvoering van het spreidingsplan.’

De EU-lidstaten moeten om de drie maanden laten weten dat ze voldoende plaats hebben om vluchtelingen snel onderdak te bieden. Hongarije is de slechtste leerling van de klas, zegt de Commissie. Het land ‘heeft geen enkele maatregel genomen' sinds de start van het spreidingsplan.

Ook Polen nam geen enkele vluchteling op, al beloofde het 100 plaatsen. Tsjechië liet amper 12 asielzoekers van de beloofde 50 overbrengen.

Solidariteit tussen EU-lidstaten

De spreiding van de vluchtelingen is al ruim twee jaar een twistappel in de Europese Unie. De Commissie benadrukt dat alle lidstaten solidair moeten zijn en de zware last van de asielcrisis niet op de schouders van de Grieken en Italianen mogen laten rusten.

De dwarsliggers in Oost-Europa krijgen het verwijt dat ze enkel uit zijn op het Europese geld. Zo’n ‘Europa à la carte’ - waarbij de lidstaten wel de lusten willen maar niet de lasten - druist in tegen de Europese geest.

Hongarije trok eerder al naar het Europees Hof van Justitie om de spreiding van asielzoekers nietig te laten verklaren. ‘We hebben de soevereiniteit over het asielbeleid nooit overgedragen aan Europa', zei Zoltan Kovacs, de Hongaarse regeringswoordvoerder, vorig jaar in De Tijd.

Het Luxemburgse Hof gaf Hongarije in september over de hele lijn ongelijk. Dat het quotaplan niet unaniem werd goedgekeurd, was volgens de rechters geen argument. Die benadrukten nog dat de spreiding nodig was om de vluchtelingenstroom naar Griekenland en Italië onder controle te krijgen.

Ondanks dat vonnis deden de Oost-Europeanen niets om asielzoekers op te vangen. Dat was voor de EU-Commissie het signaal om zelf naar het Hof te trekken. Slovakije, dat ook in het vizier van de Commissie ligt, ontspringt voorlopig de dans.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content