Europese leiders eren slachtoffers WO I

Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Europees president Herman Van Rompuy op de markt in Ieper ©BELGA

De Europese leiders hebben donderdag in Ieper gezamenlijk de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Die oorlog brak precies 100 jaar geleden uit. Ieper werd tijdens de vierjarige strijd compleet verwoest.

Nadat alle leiders waren aangekomen in het In Flanders Fields Museum in de Lakenhallen, ging het gezelschap naar de Menenpoort, waar 60.000 namen van oorlogsslachtoffers gegrift staan. De stoet werd aangevoerd door de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José-Manuel Barroso.

Onderweg werd er druk gepraat. Zo keuvelde de Belgische premier Elio Di Rupo met de Franse president Francois Hollande. De Britse eerste minister David Cameron deed hetzelfde met de Ierse Toaiseach Enda Kenny.

Onder de Menenpoort gingen de Europese leiders in een rij staan bij hun respectieve vlag. Klaroenblazers speelden de Last Post en Van Rompuy vroeg een minuut stilte voor de vele doden. Van Rompuy en Barroso legden ook nog een bloemenkrans neer, waarna honderden klaprozen uit de lucht vielen.

Peace Bench

Daarna ging het naar de tuinen van het monument voor de inhuldiging van de Peace Bench, een vredesbank. Onderweg maakte David Cameron de oorlog plots heel tastbaar door de naam van een overleden familielid aan te duiden. Die had hij tijdens een vorig bezoek al eens gezocht.

Aan de vredesbank nam Van Rompuy nog eens het woord. 'Laten we denken aan diegenen die voor altijd stil zullen zijn', sprak hij. Na zijn korte toespraak mochten alle staats- en regeringsleiders één voor één een klaproos in keramiek neerplanten in het nieuwe herdenkingsmonumentje.

Op de terugtocht namen verschillende leiders kort de tijd om het publiek te begroeten. Hollande schudde zelfs enkele handjes. Op de Grote Markt werd de tocht besloten met een 'familiefoto'.

Alle leiders schuiven nu aan tafel voor een informeel diner in het stadhuis van Ieper. Van Rompuy wil tijdens het diner gedachten sprokkelen over enkele prioriteiten op de Europese agenda en het strategische programma voor de volgende vijf jaar.

Extra top

Vrijdag wordt de Europese top voortgezet in Brussel. De Europese leiders willen dan de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker voordragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Die voordracht moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Daarover stemmen de Europarlementariërs op woensdag 16 juli. 

De dag erna, op 17 juli, houdt de Europese Unie een extra top. De EU-leiders komen dan opnieuw naar Brussel om over de andere topbanen te praten. Zo moet er een opvolger komen voor Europees president Herman Van Rompuy, maar ook voor andere Europese Commissarissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud