Europese staten activeren sanctiemechanisme Irandeal

De Iraanse president Hassan Rouhani. ©EPA

Door de actie van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk komt het einde van het nucleaire akkoord uit 2015 een stap dichterbij.

Europa voert de druk op Iran op. Omdat het land de afspraken uit de Irandeal (JCPOA) steeds minder naleeft, maken Frankrijk, Duitsland en het VK gebruik van een dispuutmechanisme in het nucleaire akkoord.

De activering betekent dat ze Iran er formeel van beschuldigen zich niet meer aan de overeenkomst te houden. De stap kan ertoe leiden dat weer sancties worden opgelegd die eerder waren ingetrokken. Eerst gaat een commissie proberen een oplossing te vinden voor het conflict, dat uiteindelijk aan de VN-Veiligheidsraad kan worden voorgelegd.

De Europese landen benadrukken in een gezamenlijke verklaring dat ze de nucleaire deal nog altijd willen redden. Daarin is afgesproken dat Iran de nucleaire activiteiten aan banden legt in ruil voor een verlichting van economische sancties.

Trump-alternatief

Iran heeft de naleving van de afspraken geleidelijk afgebouwd. Het is ontevreden omdat de Verenigde Staten zich in 2018 eenzijdig uit de deal hebben teruggetrokken. President Donald Trump heeft ook weer zware sancties opgelegd. Hij wil Teheran zo dwingen opnieuw te onderhandelen, omdat hij vindt dat zijn voorganger Barack Obama een slechte deal heeft gesloten.

De Europeanen zeggen te betreuren dat de VS de handen hebben afgetrokken van de deal, maar vinden ook dat Iran niet het recht heeft de naleving van gemaakte afspraken te staken. 

De Britse premier Boris Johnson maakte dinsdag duidelijk dat hij bereid is mee te werken aan een Amerikaans alternatief voor het atoomakkoord. 'President Trump is heel goed in het sluiten van deals, zowel volgens hemzelf als volgens vele anderen', zei de premier volgens de BBC. 'Laten we samenwerken om de JCPOA te vervangen door een Trump-deal.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud