Europese stinkkazen mogen China weer binnen

De Chinese wetgeving was niet volledig duidelijk of bacteriën in de kazen wel legaal waren. ©AFP

Zachte en schimmelkazen zoals camembert, brie en roquefort zijn opnieuw welkom in China. De Chinese autoriteiten begonnen bijna twee maanden geleden de kazen te blokkeren.

In de zachte en schimmelkazen zitten bacteriën die traditioneel worden gebruikt in de Europese kaasproductie. Maar de Chinese wetgeving was niet volledig duidelijk over het feit of dergelijke bacteriën legaal waren. Daardoor werd de handel tijdelijk stilgelegd. 

Maar ontmoetingen tussen vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Chinese gezondheidsautoriteiten vorige week hebben voor een doorbraak gezorgd. Dat is vernomen van William Fingleton, woordvoerder van de EU-delegatie in Peking.

Mensen uit de zuivelsector reageren opgelucht, maar onderstrepen ook dat de Chinese autoriteiten meteen hun goede wil toonden om het importverbod niet te laten aanslepen. De opheffing van het embargo gaat meteen van start. Al kan het enkele weken duren voor de kazen weer in de Chinese supermarkten liggen.

Chinezen eten steeds meer kaas, maar 90 procent wordt ingevoerd. Het gros komt van Australië en Nieuw-Zeeland.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect