opmerkelijk

Ex-eurocommissaris Neelie Kroes bekritiseert aanpak Apple door opvolgster

Neelie Kroes, voormalig eurocommissaris voor Mededinging en tegenwoordig actief bij technologiebedrijven. ©ANP

Voormalig eurocommissaris voor Mededinging, de Nederlandse Neelie Kroes, vindt dat haar opvolgster Margrethe Vestager haar boekje te buiten gaat in haar aanpak van Apple.

Volgens Kroes ondermijnt Vestager de rechtsstaat met haar beslissing dat de Ierse regering 13 miljard euro ten onrechte niet-geïnde belastingen alsnog moet vorderen bij technologiegigant Apple.

'We zijn het er allemaal over eens dat belastingontwijking moet worden aangepakt, maar dat moet gebeuren via een transparant wetgevingsproces binnen de EU en door het bouwen van een consensus op internationaal niveau, zoals via de Oeso', schrijft Kroes in een opiniebijdrage in de Britse krant The Guardian.

Volgens Kroes gaat het niet op om het argument van ongeoorloofde staatssteun te gebruiken om in te gaan tegen het soevereine recht van een land om eigen belastingregels op te stellen. 'Je kunt niet de regels van het spel veranderen door op ad hoc-basis het argument van staatssteun in te zetten en zo met terugwerkende kracht onbetaalde belastingen proberen te innen,' klinkt het.

De kritiek van Kroes is opmerkelijk. Tussen 2004 en 2010 was zij zelf eurocommissaris voor Mededinging. In die periode liet ze zich vooral opmerken met haar strijd tegen de telecomreuzen en hun roamingtarieven. Na haar Europese carrière werd ze start-upambassadeur. En, ondanks een dure belofte om dat nooit te zullen doen, ging ze ook aan de slag bij enkele Silicon Valley-bedrijven. Zo is ze adviseur bij taxidienst Uber en directielid bij softwarebedrijf Salesforce. Een gebroken belofte die haar tot op vandaag blijft achtervolgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect