Frankrijk opent aanval op Amerikaanse techreuzen

De Franse economieminister Bruno Le Maire legt deze week een voorstel voor aan zijn Europese collega's. ©AFP

Het Franse voorstel om Google, Apple, Facebook en Amazon belastingen te laten betalen op hun omzet krijgt de steun van Duitsland, Spanje en Italië.

Vandaag boeken de techreuzen in veel Europese landen flink wat omzet en winst. Maar door hun hoofdkwartieren in de fiscaal vriendelijke landen Ierland (Facebook, Apple en Google) en Luxemburg (Amazon) te vestigen, betalen ze al jarenlang amper belastingen in Europa.

Tijd voor actie, oordeelt de Franse economie- en financiënminister Bruno Le Maire. Eind deze week legt hij zijn Europese collega's een voorstel voor om de Amerikaanse techreuzen zwaarder te belasten. Hij kan al op de steun van Duitsland, Spanje en Italië rekenen.

We moeten niet langer aanvaarden dat deze bedrijven zaken doen in Europa terwijl ze slechts minimale belastingen betalen aan onze schatkisten.
Bruno Le Maire
Frans minister van Financiën en Economie

Le Maire wil dat er 2 à 5 procent belasting wordt geheven op de omzet die een bedrijf in een land genereert. Op dit moment wordt de belasting op de winst berekend. Maar elk land hanteert verschillende belastingtarieven en berekent de belastingbasis op een andere manier. Dat werkt bij niet-Europese bedrijven 'fiscaal shoppen' in de hand.

Met een belastingtarief van 12,5 procent scoort Ierland het laagst, waardoor het land het grootste aantal internationale bedrijven aantrekt. Eerder dit jaar beval de Europese Commissie Ierland om Apple 13 miljard euro aan ontweken belastingen te laten betalen.

Een omzetbelasting is hoogst ongebruikelijk in ontwikkelde landen. Het VK sloot vorig jaar wel een deal met Google om belastingen te betalen op de reclame-inkomsten van Britse adverteerders.

De Franse minister Le Maire verklaarde vorige week dat internetreuzen welkom zijn in Europa, maar dat ze het recht niet hebben om zo weinig belastingen te betalen.

Unaniem

Zaterdag vindt in het Estse Tallinn een informele vergadering van de Europese ministers van Financiën plaats. Daar zal het voorstel besproken worden. Het antwoord van de Europese Commissie wordt eind deze maand verwacht.

Belastingmaatregelen moeten het fiat krijgen van alle EU-lidstaten. Dat wil dus zeggen dat het Franse voorstel ook moet worden goedgekeurd door de belastingparadijzen Ierland en Luxemburg.

Le Maire zegt met zijn voorstel geen afbreuk te willen doen aan de Europese harmonisering van de fiscale regels voor grote bedrijven - een dossier waarin eind dit jaar knopen worden doorgehakt. De bedoeling is om de Amerikaanse techreuzen mee in dat verhaal te trekken, wat op dit moment niet het geval is.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content