Frankrijk houdt klopjacht op moordenaars Charlie Hebdo
De Franse autoriteiten zetten alle zeilen bij om de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo te vatten. De klopjacht op Chérif en Saïd Kouachi concentreert zich nu in Picardië.
De Franse politie rukte donderdag weer in groten getale uit om de daders van de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo op te sporen en te vatten. De speurders zijn er vrij zeker van dat ze de identiteit van de moordenaars van negen redactieleden, een gast van de redactie en twee agenten achterhaald hebben. In de eerste vluchtauto vonden ze de identiteitskaart terug van Said Kouachi, een 34-jarige Fransman met Algerijnse roots.
De onderzoekers waren er al snel van overtuigd op het juiste spoor te zitten. Zeker nadat ze ontdekt hadden dat Saïds jongere broer Chérif (32) een gerechtelijk verleden heeft en bekendstaat om zijn sympathieën voor de jihad.
Foto's
In een poging de vermoedelijke daders snel op het spoor te komen verspreidden de autoriteiten in de nacht van woensdag op donderdag foto’s van de broers. Niet zonder succes. Enkele uren later herkende de uitbater van een tankstation in Villers-Cotterêts, een plaatsje in de Aisne, de twee mannen. ‘Ze droegen bivakmutsen en hadden kalasjnikovs en raketlanceerders bij’, getuigde hij. Hij wist de ordediensten ook te vertellen in welke wagen de verdachten zich verplaatsten.
De politie stuurde meteen helikopters de lucht in om de grijze Clio te lokaliseren. In geen tijd scheurden politiewagens met loeiende sirenes over de Nationale 2 naar Villers-Cotterêts. Ook de RAID en de GIGN, de elitetroepen van de politie en de rijkswacht, rukten uit.
Bos
Al snel konden de ordediensten het zoekgebied beter afbakenen. Ze vonden de vluchtauto verlaten terug in het grensgebied tussen de departementen Aisne en Oise, in de regio Picardië. In het gebied werd het hoogste terreuralarm afgekondigd.
Leden van de RAID en de GIGN kamden de regio nauwgezet uit. Ze voerden ook verschillende huiszoekingen uit. Maar zonder veel succes. Ze sloten niet uit dat de verdachten zich schuilhouden in een bos. Daarom zetten ze ook speurhonden in. De operatie daar is nu in volle gang.
Eiffeltoren
Terwijl de politie een klopjacht hield in Picardië, vonden donderdagavond in verschillende Franse steden weer manifestaties plaats om hulde te brengen aan de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo. De Eiffeltoren doofde om 20 uur ook zijn lichten. ’s Middags was de Franse hoofdstad, net als heel wat andere Franse steden, even tot stilstand gekomen om met een minuut stilte de slachtoffers te herdenken. Treinen en metro’s hielden op het middaguur ook even halt.
Moslimorganisaties riepen de imams op om vrijdag tijdens het vrijdaggebed de moordpartij bij Charlie Hebdo krachtig te veroordelen. Die oproep kwam er enkele uren nadat bekendgeraakt was dat meerdere moskeeën in Frankrijk woensdagavond het doelwit van wraakacties waren geweest. De Franse regering veroordeelde die acties scherp. De ploeg van premier Manuel Valls is, net als president François Hollande, beducht voor een kettingreactie.
In een poging dat risico te beperken stuurden de autoriteiten in Parijs 800 soldaten de straat op. Die bewaken stations, luchthavens en toeristische trekpleisters. Hun aanwezigheid kon evenwel niet voorkomen dat donderdagochtend in Montrouge, in de banlieues, weer een agente om het leven kwam bij een schietpartij. De jonge vrouw was, samen met een collega, opgeroepen na een verkeersongeluk. Zodra ze ter plaatse kwamen, opende een man in een kogelvrije vest het vuur op hen. De dader sloeg op de vlucht en is nog steeds spoorloos. De antiterreurdienst nam het onderzoek naar het incident op zich. ‘Maar niets wijst op een link met Charlie Hebdo’, klonk het.