Franse CEO verhuist helft aandelen naar België

Maurice Ricci - Foto AKKA

De CEO en oprichter van de Franse groep AKKA Technologies heeft de helft van zijn aandelen ondergebracht in een Belgische holding. Maurice Ricci ontkent dat daarvoor een fiscale reden is.

Volgens de Franse beurswaakhond AMF heeft Ricci 2,5 miljoen aandelen van het beursgenoteerde AKKA, actief in engineering- en technologieadvies, ondergebracht in BMC Management and Investment. Het hoofdkantoor van die holding bevindt zich in Brussel. De operatie vond plaats op 14 december, een paar dagen voor het einde van het boekjaar.

De overgebrachte aandelen vertegenwoordigen 18,19 procent van het groepskapitaal en zijn op de beurs 58 miljoen euro waard. De operatie verandert niets aan het aandeelhouderschap van de groep, die onder controle blijft van de familie Ricci. De familie heeft 51,78 procent van het bedrijf in handen.

Aan persagentschap AFP verklaart het bedrijf dat er geen fiscale redenen zijn om de aandelen onder te brengen in een land waar de vermogensbelasting veel lager is dan die in Frankrijk. 'Brussel is een zwaartepunt voor AKKA Technologies en het is ook minder ingesloten dan Lyon waar de hoofdzetel van de groep zich bevindt', aldus een woordvoerder. In België heeft AKKA twee kantoren: een in Brussel en een in Kasteelbrakel.

Sinds de Franse regering eind september aankondigde de belastingen voor de rijken fors te verhogen, zoeken opvallend veel Fransen fiscaal asiel in België. De meest ophefmakende voorbeelden zijn de zakenman Bernard Arnault, de topman van het luxeconcern LVMH, die voortaan resideert in Ukkel en acteur Gérard Depardieu, die een villa in Henegouwen heeft gekocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n