Gele hesjes schoppen keet in Parijs

Geles hesjes stichten brand op de Champs-Elysées. ©AFP

Een kleine groep gewelddadige betogers plunderde winkels en stak gebouwen in brand.

De protesten van de gele hesjes in Parijs zijn zaterdag nog maar eens op hevige rellen uitgedraaid. Een kleine groep gewelddadige betogers viel politievoertuigen aan en plunderde winkels op de Champs-Elysées. De demonstranten staken ook winkels, een kiosk en een bankgebouw in brand. Er vielen 45 gewonden.

De politie was massaal aanwezig en zette het waterkanon en traangas in. 151 mensen werden opgepakt. Door de nieuwe opstoot van geweld besloot president Emmanuel Macron vervroegd terug te keren van een skiweekend.

Het is de 18de keer dat de gele hesjes tegen het fiscale en sociale beleid van Macron protesteren. Omdat het protest deze week vier maanden oud is, had de beweging opgeroepen om massaal naar Parijs te komen.

Kapotmaken

Maar uiteindelijk bleef de opkomst beperkt. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken waren er 10.000 betogers, van wie er 1.500 erg gewelddadig waren. 'Zo'n 1.500 betogers zijn hier enkel om dingen kapot te maken, om te vechten en om aan te vallen', zei hij.

Sinds de piek in december, toen Parijs het schouwtoneel van erg gewelddadige demonstraties was, nam het protest stelselmatig af. Macron beloofde maatregelen ter waarde van 10 miljard euro om de laagste inkomens te helpen en hij organiseerde een 'Grand Débat Nationale' om de onvrede van de gele hesjes te kanaliseren. De eerste fase van de discussierond liep vrijdag af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content