Advertentie

'Grexit mogelijk als Grieken IMF-betaling missen'

©Photo News

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vindt het onaanvaardbaar dat Griekenland een terugbetaling aan het IMF -voorzien op 9 april- zou uitstellen. Dan kan een Grexit niet langer uitgesloten worden, klinkt het in Der Spiegel.

Komende donderdag staat voor Griekenland een belangrijke betaling op de agenda. Dan moet het land bijna een half miljard euro aan het IMF aflossen. Afgelopen week was onduidelijk of de Grieken er wel zouden in slagen om die schuld af te lossen.

Gisteren probeerde de overheid speculaties over een mogelijk bankroet van Griekenland alvast de kop in te drukken.' De regering kan haar betalingsverplichtingen nakomen en zal donderdag 450 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terugbetalen', beklemtoonde onderminister Dimitris Mardas van Financiën.

Volgens Van Overtveldt is het volstrekt onaanvaardbaar dat de Grieken die betaling zouden missen. Mocht dat toch gebeuren, dan is een Grexit -een exit van Griekenland uit de eurozone- niet uitgesloten. 'Dat is een mogelijkheid', klinkt het in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. Volgens onze financiënminister zou de eurozone dergelijk scenario wel overleven. 'Met de creatie van de bankenunie en de spaardiscipline van vele lidstaten is de muntunie veel sterker dan een aantal jaar geleden.

Het is niet de eerste keer dat Van Overtveldt deze uitspraken doet. Ook in een interview met De Tijd in februari sloot de minister een Grexit niet uit. In een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times een maand later herhaalde de N-VA-minister zijn uitspraak dat de eurzone een Grexit kan overleven. Daarmee houdt ons land in de internationale publieke opinie de druk op de Grieken hoog.

Van Overtveldt beklemtoont in het interview met Der Spiegel ook dat de Grieken niet op extra geld moeten rekenen als ze de beloofde veranderingen niet doorvoeren. 'In het verleden werden al veel beloftes gemaakt, maar niet nagekomen.' Dat de Grieken enkel geld zouden krijgen voor het voorleggen van hun hervormingslijst sluit Van Overtveldt uit. Want voor wat, hoort wat. De Grieken snoeiden al fors in de uitgaven, maar de beloofde hervormingen (onder meer in de openbare sector) bleven voorlopig uit. Afgelopen week kondigde de Griekse premier Alexis Tsipras lakoniek al nieuwe aanwervingen in de gezondsheidssector aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud