Grieken krijgen strak keurslijf aangemeten

De Griekse premier, Alexis Tsipras, kreeg een waslijst maatregelen te slikken in ruil voor het technische akkoord over een nieuw reddingsplan. ©AFP

Griekenland en zijn internationale geldschieters hebben de laatste punten en komma's geplaatst in het 'technisch akkoord' dat de weg vrijmaakt voor een reddingsplan van 82 tot 86 miljard euro. Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kijken de volgende drie jaar meer dan ooit mee over de schouder van de Griekse regering.

De Griekse regering en de onderhandelaars van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB), het Europees noodfonds ESM en het IMF slaagden er in de nacht van dinsdag op woensdag in de laatste details van het Griekse reddingsplan uit te werken. 'De tekst is intussen naar alle lidstaten gestuurd', stelde een woordvoerder van de Europese Commissie woensdagmiddag.

De Tijd kon het 29 pagina's tellende document inkijken. In ruil voor 82 tot 86 miljard euro noodhulp tussen 2015 en 2018 krijgen de Grieken een waslijst maatregelen te slikken. Nog voor de 19 ministers van Financiën van de eurozone zich eind deze week over het zogenaamde Memorandum of Understanding (MoU) buigen, moet het Griekse parlement al zijn fiat geven aan tientallen maatregelen.

De parlementsleden krijgen bijvoorbeeld de taak een maatregel goed te keuren die de gezondheidszorg toegankelijk maakt voor iedereen, ook voor onverzekerden. Op de prioriteitenlijst staat ook een maatregel die de strijd tegen corruptie moet vereenvoudigen. Een andere wet moet het gemakkelijker maken activa in beslag te nemen van mensen of bedrijven die achterlopen met het betalen van belastingen.

De deal steunt op vier pijlers.

1. De overheidsfinanciën aanzuiveren om groei en jobs te kunnen creëren.

2. Voor financiële stabiliteit zorgen door probleemkredieten aan te pakken en banken te herkapitaliseren.

3. Structurele hervormingen (bijvoorbeeld van de arbeids- en de energiemarkt) doorvoeren om meer groei te creëren, de concurrentiekracht op te krikken en investeringen te stimuleren.

4. De staat en de openbare administratie op een moderne leest schoeien door justitie te hervormen, tegen corruptie te strijden en te garanderen dat de belastingadministratie en het statistisch bureau onafhankelijk kunnen werken.

Schouder

Wat voorts opvalt in het document, is dat de geldschieters meer dan ooit gaan meekijken over de schouder van de Griekse regering. Een verrassing is dat niet. Veel maatregelen die in het nieuwe MoU staan, kwamen ook al voor in de teksten die de twee vorige reddingsplannen voor Hellas begeleidden.

Elk kwartaal komt er een voortgangsrapport om te controleren of de Grieken alle deadllines voor de goedkeuring van de hervormingsmaatregelen respecteren. Maar het toezicht gaat verder. Een voorbeeld daarvan duikt op in het hoofdstuk over de financiële sector:

'De Griekse autoriteiten zullen geen unilaterale maatregel nemen die de liquiditeit, solvabiliteit en toekomstige leefbaarheid van de banken in het gedrang brengt. Alle maatregelen die tijdens deze periode genomen worden en die een impact kunnen hebben op de werking, de solvabiliteit, de liquiditeit, de kwaliteit van de activa, enz. van de banken moet worden genomen in samenspraak met de Europese Commissie, de ECB en het IMF en eventueel met het ESM', klinkt het in het MoU.

Zegje

Ook over het Griekse privatiseringsprogramma, dat de volgende jaren 50 miljard euro in het laatje moet brengen, willen de geldschieters hun zegje doen. 'Het privatiseringsfonds wordt in Griekenland gevestigd en beheerd door de Griekse autoriteiten, onder de supervisie van de bevoegde Europese instellingen', luidt het.

De Griekse regering ging woensdagmorgen, toen de laatste details geregeld waren, onmiddellijk met het document aan de slag. Het stuurde al een wetsontwerp van 400 pagina's naar het parlement. Daarin zitten de tientallen maatregelen verwerkt die zo snel mogelijk het fiat van het parlement moeten krijgen. Wellicht stemt het Griekse parlement in de nacht van donderdag op vrijdag, of vrijdagmorgen, over het wetsontwerp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud