Advertentie

Griekenland optimistisch over deal met geldschieters

De Griekse premier Alexis Tsipras was gisteren in Brussel voor overleg met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. ©REUTERS

Het crisisoverleg over Griekenland is afgelopen nacht zonder akkoord stopgezet. Athene moet tegen vrijdagavond 300 miljoen euro terug betalen.

Het overleg in Brussel tussen enkele hoofdrolspelers in de Griekse schuldenkwestie is woensdagnacht omstreeks 1 uur stopgezet, na bijna vijfenhalf uur onderhandelen.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, had de Griekse premier Alexis Tsipras in Brussel uitgenodigd met de bedoeling de al maanden aanslepende onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun vlot te trekken. Aanvankelijk waren er berichten dat ook vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij de gesprekken aanwezig zouden zijn, maar dat bleek niet het geval.

Op tafel lagen verschillende voorstellen. Zo was er een eindbod van de geldschieters en Tsipras had ook zijn eigen voorstellen. Een woordvoerster van Juncker waarschuwde woensdagavond al dat er geen doorbraak te verwachten viel: 'Er zijn nog verschillen te overbruggen', luidde het. Dat werd na afloop ook bevestigd door Tspiras zelf. Hij zei dat hij enkele voorstellen van de schuldeisers had verworpen, zoals het snoeien in de pensioenen.

Tsipras was positief over de gesprekken en zei dat er een deal met geldschieters in zicht is.

De tijd dringt voor Griekenland. Het land moet tegen vrijdagavond 300 miljoen euro terugbetalen aan het IMF. Tsipras is er vrij gerust in dat die deadline wordt gehaald. 'Maak u daar maar geen zorgen over.'

Voor het overleg met Europa had Tsipras ook getelefoneerd met de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande. Die laatste gaf ook aan dat de gesprekken de goede kant opgaan. 'We zijn dagen, zo niet uren van een mogelijke overeenkomst'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud