Grieks parlement beslist woensdag over lot premier Tsipras

De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos neemt ontslag uit de Griekse regering. ©EPA

Een vertrouwensstemming drong zich op nadat minister van Defensie Panos Kammenos zondag ontslag had genomen uit de regering uit onvrede met de nieuwe naam voor Macedonië.

Panos Kammenos, de leider van de rechts-populistische Onafhankelijke Grieken nam zondagochtend ontslag na een vergadering met premier Alexis Tsipras. Hij had een meningsverschil met Tsipras over de nieuwe naam voor Macedonië.

Na jaren onderhandelen werd eind vorig jaar een deal bereikt tussen Tsipras en de Macedoniërs. Het Macedonische parlement stemde vrijdag voor die naam. Een meerderheid in het Macedonische parlement gaf steun aan een grondwetswijziging waarmee de naam van het land gewijzigd kan worden in Noord-Macedonië.

Langlopend conflict

Met die wijziging moet een einde komen aan een langlopend conflict met Griekenland. Dat begon in 1991, toen Macedonië brak met Joegoslavië en zich de Republiek Macedonië noemde. De Grieken hebben een gelijknamige regio en vinden dat de naam bij hun land hoort.

6
parlementsleden
Syriza, de partij van de premier, bezet 145 van de 300 parlementszitjes. Om te overleven heeft Tsipras dus de steun nodig van zes andere parlementsleden.

In Griekenland zijn de nationalistische partijen fel gekant tegen de nieuwe naam. 'De Onafhankelijke Grieken verlaten de regering', liet Kammenos zondag verstaan aan verslaggevers na de ontmoeting met premier Tsipras.

Die laatste zei dat hij onmiddellijk een vertrouwensstemming wou organiseren. Hij zei dat hij plant om aan de macht te blijven tot de verkiezingen van oktober.

Vertrouwensstemming

Dinsdag debatteert het parlement over het lot van Tsipras' regering, woensdag volgt de vertrouwensstemming. Syriza, de partij van de premier, bezet 145 van de 300 parlementszitjes. Om te overleven heeft Tsipras dus de steun nodig van zes andere parlementsleden.

Syriza kan alvast rekenen op de steun van een onafhankelijk parlementslid. Ook twee leden van de Onafhankelijke Grieken, onder wie minister van Toerisme Elena Kountoura, zouden de premier steunen.

Die steun dreigt hen wel op een uitsluiting uit de nationalistische partij te komen staan. De Onafhankelijke Grieken hebben zeven vertegenwoordigers in het Griekse parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect