Advertentie

Grieks parlement geeft fiat aan derde reddingsplan

De Griekse parlementsvoorzitster, Zoe Konstantopoulou, vertraagde de stemming in het parlement met procedurekwesties. ©EPA

Het Griekse parlement heeft vrijdagochtend groen licht gegeven aan het 400 pagina's tellende wetsontwerp dat de weg moet vrijmaken voor het derde reddingsplan voor het land. Door de goedkeuring van de tekst kan de Eurogroep deze namiddag haar fiat geven aan de vrijmaking van een eerste schijf noodsteun.

De Griekse parlementsleden hebben een slapeloze nacht achter de rug. Rond kwart voor twee Belgische tijd bliezen ze verzamelen in de Vouli, het parlementsgebouw aan het Syntagmaplein in Athene, voor een debat over het wetsontwerp dat het pad moet effenen voor een derde steunplan van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Een fraai schouwspel was het allerminst. De radicaal-linkse parlementsvoorzitster Zoe Konstantopoulou, een hevige tegenstander van de nieuwe noodsteun, legde een verzoek van premier Alexis Tsipras om de stemming te versnellen naast zich neer. Sterker nog, ze vertraagde de zitting met allerlei procedurekwesties en verzekerde Tsipras dat hij niet meer op haar steun moet rekenen.

Vrijdagochtend rond half negen konden de parlementsleden eindelijk aan de stemming beginnen. Een half uurtje later was er witte rook. Voldoende parlementsleden hadden voor de deal met Europa en het IMF gestemd.

Cruciaal

De goedkeuring van het wetsontwerp was van cruciaal belang. Het bevat immers tientallen hervormingsmaatregelen waaraan Griekenland groen licht moet geven voor de internationale geldschieters de geldkraan naar Athene weer willen opendraaien.

De tijd begon te dringen voor de Grieken. Want vrijdagnamiddag om 15 uur vergaderen de 19 ministers van Financiën van de eurozone over het dossier. Zonder witte rook in het Griekse parlement, kon de zogenaamde Eurogroep onmogelijk het licht op groen zetten voor de vrijmaking van een eerste schijf noodhulp van zowat 20 tot 25 miljard euro.

Hellas heeft tegen volgende week donderdag vers geld broodnodig. Anders kan het zijn financiële verplichtingen tegenover de Europese Centrale Bank (ECB) niet nakomen. Met alle gevolgen vandien voor de Griekse banken. Die overleven nu al maanden dankzij noodkredieten van de instelling uit Frankfurt.

Plan B

Dat Tsipras het wetsontwerp op tijd door het parlement kreeg, had hij te danken aan de oppositiepartijen. De conservatieve Nieuwe Democratie, de socialistische Pasok en de centrumpartij To Potami stemden voor het veelbesproken wetsontwerp. Ze waarschuwden Tsipras wel hun steun in de toekomst niet vanzelfsprekend te vinden. 

Alle ogen zijn nu gericht op de Eurogroep van vrijdagnamiddag. Het is uitkijken naar de houding van de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. 'Ik heb ook best nog wat vragen over het akkoord', zei hij woensdag. 'En die ga ik vrijdag op tafel gooien.'

Overbruggingskrediet

Hij gaf verschillende keren aan voorstander te zijn van een nieuw overbruggingskrediet voor de Grieken. Berlijn wil voldoende tijd nemen om het derde reddingsplan in de steigers te zetten. 'Kwaliteit primeert over snelheid', klonk het.

Europa houdt zo'n brugkrediet voor alle zekerheid achter de hand. Volgens persagentschap Reuters en de Duitse krant Bild hangt aan dat nieuwe brugkrediet een prijskaartje van 6,04 miljard euro. Het zou, net als het overbruggingskrediet van 7,2 miljard euro dat de Grieken in juli kregen, een maximumlooptijd van drie maanden krijgen.

Privatiseringsfonds

Schäuble lijkt nog met flink wat vragen te worstelen over het privatiseringsfonds dat de volgende jaren 50 miljard euro naar de Griekse staatskas moet doen vloeien. Volgens de partijgenoot van kanselier Angela Merkel is de passage over dat fonds te vaag in het zogenaamde memorandum of understanding (MoU). Dat MoU is een 29 pagina's tellend document waarin de 'spelregels' voor het nieuwe steunplan haarfijn staan opgelijst.

Voorts zou Schäuble ook meer garanties willen over de betrokkenheid van het IMF bij het derde reddingsplan van 'zowat 85 miljard euro'. De instelling met hoofdzetel in Washington liet vorige week al weten op zijn vroegst in november te zullen beslissen of het vers geld in Griekenland pompt.

Schuldverlichting

Toen luidde het dat het IMF eerst wil zien dat het de Grieken menens is met het doorvoeren van nieuwe besparingen en hervormingen. Maar in Washington speelt nog een andere kwestie mee, bleek in de nacht van donderdag op vrijdag. 'We wachten tot onze Europese partners beslissingen nemen over een verlichting van de Griekse schuld', zei Delia Velculescu, de IMF-onderhandelaarster in het dossier-Griekenland.

De Grieken torsen momenteel een schuld van ruim 300 miljard euro, of ruim 170 procent van het bruto binnenlands product. 'Onhoudbaar', oordeelt het IMF. Het stuurt dan ook al maanden aan op een schuldverlichting. Maar die piste ligt erg moeilijk in Duitsland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud