Griekse lijst is slechts één Excel-velletje

Begin vorige week was premier Alexis Tsipras nog op visite bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©Photo News

Marathonoverleg het voorbije weekend heeft een oplossing voor de Griekse crisis nog niet veel dichterbij gebracht. De Griekse 'lijst' van hervormingen is beperkt tot een Excel-velletje.

Maandag is de deadline waarop Griekenland met een volledige en uitgewerkte lijst van hervormingen moet opdraven. Maar of Athene met die lijst op de proppen komt, is niet duidelijk. Maandagavond om zeven uur geeft premier Alexis Tsipras aan het Griekse parlement uitleg over de gesprekken met de geldschieters.Voor de experts van EU en IMF is wat de Grieken beloven, alleszins nog te vaag en onvoldoende gedetailleerd, becijferd en verifieerbaar.

Marathon

Griekse onderhandelaars gaven bij het begin van het weekeinde aan dat een lijst met hervormingen naar Brussel was gezonden voor overleg met de experts van EU en IMF. Het voorbije weekeinde is intensief onderhandeld in Brussel met de Grieken:  zaterdag gedurende tien uur tot middernacht en zondag de hele dag.

Maar van een exhaustieve en volledige Griekse lijst is lang geen sprake, zeggen Europese diplomatieke bronnen. De Griekse gesprekspartners putten hun informatie uit één Excel-velletje, waarin summier becijferd is welke maatregelen hoeveel moeten opbrengen. De Griekse experts geven enkel mondeling toelichting  bij de plannen.

Het marathon-overleg verloopt bijzonder traag en moeizaam. 'Het einde van de tunnel is nog lang niet in zicht,' is in Europese diplomatieke kringen te horen. De Griekse premier Tsipras zei zondagavond dan weer wél vertrouwen te hebben in een snelle en vlotte afloop van de gesprekken. Mogelijk kiest hij voor de vlucht vooruit en legt hij maandag - om binnenlandse politieke redenen - toch een lijst voor, ook al  is er bijlange nog geen akkoord met de geldschieters over de voorgestelde maatregelen.

Gelekte plannen

©EPA

De Griekse plannen zouden erop neer komen dat de linkse regering 3 miljard euro wil ophalen door accijnzen op alcohol en sigaretten te verhogen, belastingontduiking hard aan te pakken, en toch een aantal controversiële privatiseringen uit te voeren. Zo zal de haven van Piraeus versneld worden verkocht om de Griekse staatskas te spekken. De hervormingen moeten de Griekse groei dit jaar optillen naar 1,4 procent van het bbp en leiden tot een primair overschot van 1,5 procent. Een  primair overschot is het begrotingsresultaat waarin de rentelasten niet zijn meegerekend.

De linksradicale regeringspartij Syriza slikt meer dan een verkiezingsbelofte in. Zo blijft de belasting op tweede woningen bestaan, een zeer onpopulaire maatregel in Griekenland, waar vele Grieken in tijden van torenhoge inflatie kozen voor een belegging van spaarcenten in appartementen of huizen. Ook de privatiseringen gaan door. Zij moeten geld in het laatje brengen.

Toch zijn er nog grote gaten in de Griekse plannen. Loons- en pensioenhervormingen ontbreken grotendeels in het Excel-plaatje of worden verschoven naar de tweede helft van dit jaar.

Overlevingskrediet

Met die vage plannen is het onzinnig om een vergadering van ministers van Financiën bijeen te roepen, is in Europese kringen te horen. Niet alleen moeten de hervormiingen worden aangevuld en gepreciseerd. Ze moeten ook becijferbaar zijn en experts van EU en IMF moeten die plannen dan in Athene zelf kunnen toetsen en verifiëren. De kans op een bijeenkomst van de Eurogroep deze week slinkt dan ook aanzienlijk.

Griekenland zelf blijft hopen op snel politiek overleg. Athene zit vanaf april immers vrijwel volledig zonder geld.  Vrijdagavond liet de Griekse regering weten dat ze misschien niet alle schulden aan de EU en het IMF zal kunnen terugbetalen. Een mededeling die bijzonder slecht getimed is. Het vertrouwen van de geldschieters zit na wekenlang getouwtrek en stilstand al dicht tegen nul.

In de gesprekken van afgelopen weekeinde bleek de hoop ijdel op een snelle uitkering van een deel van de 7 miljard euro die nog openstaat voor Griekenland. De experts van EU en IMF willen pas met geld over de brug komen als Athene duidelijke beweging laat zien. Concreet zal Athene moeten bewijzen dat sommige van de minder populaire hervormingen worden doorgevoerd, voor er geld wordt overgemaakt.

Athene hoopt nog steeds dat de Europese Centrale Bank het plafond voor kortlopend schatkistpapier zal optrekken. Op die manier kan Griekenland nog langer op eigen kracht voort. Maar ook de technische experts van de ECB lieten daarvoor dit weekeinde nauwelijks ruimte, is te horen: eerst moet Athene de beloftes uitvoeren.

Druk in eigen land

Dat Tsipras maandagavond het Griekse parlement inlicht over de hervormingsplannen, kan ook een andere reden hebben. Er is steeds meer muiterij in de rangen merkbaar van het linksradicale Syriza. Minister van Milieu Panagiotis Lafazanis vindt dat zijn land de confrontatie met Duitsland  en de 'verduitste eurozone' moet aangaan.

Telkens als het heet wordt in de onderhandelingen, duiken berichten op over mijn ontslag. Best amusant.
yanis varoufakis
Grieks minister van Financiën

Voor de linkse vleugel in Syriza liggen ook de privatiseringen erg moeilijk.  De Griekse minister van Economie, Giogios Stathakis, een partijgenoot van Tsipras, kan zich niet vinden in het plan om verschillende privatiseringen toch voort te zetten. 

En voor de tweede keer in enkele dagen tijd moest Tsippras geruchten ontkennen dat  minister van Financiën, Yanis Varoufakis zou opstappen of gedwongen worden tot ontslag.  Vrijdag dook Varoufakis opnieuw op op Twitter, in zijn typische stijl: ‘Telkens als het heet wordt in de onderhandelingen, duiken berichten op over mijn ontslag. Best amusant.’ Maar een aantal hervormingen die Athene nu wel op de Excel-vel zet, waren tot nog toe voor Varoufakis taboe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud