Advertentie

Griekse banken herstellen op Atheense beurs

Alpha Bank is mogelijk een van de Griekse financiële instellingen die aan een noodkrediet hangen. ©REUTERS

Hoop op een compromis in de onderhandelingen tussen de nieuwe Griekse regering en haar geldschieters doen de Griekse bankaandelen fors opveren.

De Atheense beursindex steeg dinsdagmiddag meer dan 11 procent, de bankaandelen gingen ruim 18 procent hoger. Ook de Griekse langetermijnrente dook dinsdag lager, met meer dan 140 basispunten tot 9,2 procent. Vorige week stond de tienjaarsrente nog op 11 procent.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, liet maandagavond verstaan dat hij niet langer een kwijtschelding van de schulden wil, maar wel een omruiloperatie naar langlopend schuldpapier, waarvan een deel enkel zou terugbetaald worden als de Griekse economie groeit. De beurs van Athene opende dinsdag meteen positief, met een winst van 4 procent. In de loop van de dag groeide dat aan tot meer dan 11 procent.

Noodkredieten

De Griekse banken zijn de voorbije weken fel in de verdrukking gekomen. Drie van de vier grote Griekse banken doen sinds enkele weken een beroep op noodkredieten van de Griekse centrale bank. De instellingen zitten in slechte papieren omdat de spaarders de afgelopen weken massaal geld afgehaald hebben.

De aandelen van Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank en de National Bank of Greece gingen vorige week in vrije val op de Griekse beurs. De financiële aandelen incasseerden tikken nadat de nieuwe regering - een coalitie van radicaallinks en rechts-nationalisten - haar eerste beleidsplannen bekendgemaakt had.

Ze besliste maatregelen te vernietigen die de afgelopen 4,5 jaar onder druk van Europa en het Internationaal Monetair Fonds genomen waren in ruil voor 240 miljard euro noodhulp. De ploeg van premier Alexis Tsipras kondigde aan een reeks privatiseringen in de haven- en de energiesector terug te draaien, ontslagen ambtenaren weer in dienst te nemen en de minimumlonen en de laagste pensioenen weer te verhogen.

Maar beleggers deden de bankaandelen ook van de hand na berichten dat de Griekse spaarders massaal hun geld weghalen van hun Griekse bankrekeningen. In de media circuleerden de afgelopen dagen cijfers. In december en januari zou volgens de niet-bevestigde berichten 15 tot 17 miljard euro weggevloeid zijn.

Financieren

Door die actie van de spaarders hebben de Griekse banken het steeds moeilijker om hun dagelijkse operaties te financieren. De situatie is volgens het persbureau Reuters zo nijpend dat drie van de vier grootbanken bij de Griekse centrale bank gaan bedelen zijn om noodkredieten.

'Sinds de Europese Centrale Bank (ECB) de Griekse centrale bank op 21 januari de toestemming gaf om noodkredieten te verstrekken aan de banken in het land, is zowat 2 miljard euro ontleend', vernam Reuters.

Om welke banken het gaat, is niet bekend. De kans is evenwel groot dat Eurobank en Alpha Bank erbij zijn. Want enkele dagen voor de Grieken op 25 januari vervroegd naar de stembus trokken om een nieuw parlement te kiezen, hadden die instellingen een verzoek ingediend om gebruik te mogen maken van het programma voor noodliquiditeiten (ELA).

ECB

De ECB gaf de Griekse centrale bank op 21 januari de toestemming om de noodkredieten twee weken lang te verstrekken. Woensdag 4 februari buigt ze zich normaal opnieuw over de situatie en moet ze beslissen of ze de toelating voor het gebruik van de noodliquiditeiten verlengt. 

Veel Europese leiders zijn beducht voor een grote financiële crisis in Griekenland als de onderhandelingen tussen de regering van premier Alexis Tsipras en de internationale geldschieters lang aanslepen. Afgelopen weekend suggereerden enkele bronnen bij de ECB dat de geldkraan voor Griekenland kan dichtgaan als de nieuwe machthebbers in Athene het lopende reddingsplan opblazen.

De vraag is of de ECB het spel zo hard gaat spelen. Want dan kan de Griekse banksector aan de rand van de afgrond belanden en kan een grexit, een Grieks vertrek uit de eurozone, ineens snel dichtbij komen. Zeker als de Grieken zouden beslissen opnieuw zelf geld te gaan drukken om de financiële sector van de ondergang te redden.

De wankele gezondheidstoestand van de banken kan dienst doen als hefboom om de Griekse regering te dwingen tot een compromis met de Europese geldschieters. De hoop op een dergelijk compromis is de laatste uren weer toegenomen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud