opmerkelijk

Guardiola beboet voor steun aan Catalaanse zaak

De Spaanse toptrainer Pep Guardiola krijgt een boete van 22.500 euro van de Engelse voetbalbond omdat hij met een geel lintje zijn steun betuigt aan de Catalaanse zaak. ©AFP

De Engelse voetbalbond heeft de Spaanse toptrainer Pep Guardiola een boet van 20.000 pond (22.500 euro) gegeven wegens zijn openlijke steun aan de Catalaanse zaak.

Wie wel eens naar wedstrijden van de Engelse topclub Manchester City kijkt, is het wellicht al opgevallen. Sinds de herfst van 2017 draagt de Spaanse topcoach Pep Guardiola steeds een geel lintje op zijn jas als hij in het openbaar verschijnt.

Met die geste volgt de ex-voetballer het voorbeeld van heel wat inwoners van Cataloniƫ. Die spelden sinds half oktober vorig jaar een geel lintje op om hun steun te betuigen aan de Catalaanse politici die in een Madrileense cel zitten wegens hun steun aan de onafhankelijkheidszaak.

Politiek symbool

De Engelse voetbalbond opende eind februari een onderzoek naar Guardiola 'omdat hij een politiek symbool draagt tijdens matchen van de Premier League, de FA Cup en de League Cup'.

De Catalaan zag geen graten in zijn actie. 'Mijn persoonlijke mening is geen politieke mening. Mannen en vrouwen dragen ook een roos lintje om hun steun aan de strijd tegen borstkanker duidelijk te maken. Hetzelfde geldt voor mensen die de strijd tegen prostaatkanker steunen', stelde hij.

Guardiola voegde eraan toe niet van plan te zijn het gele lintje thuis te laten. 'Tenzij mijn bazen dat uitdrukkelijk vragen. Want ik wil mijn team niet in de problemen brengen.'

Gele lintje

Maar het betoog van de trainer van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne lijkt weinig indruk gemaakt te hebben op de Engelse voetbalbond. Die deelde vrijdag een boete van 20.000 pond (22.500 euro) uit aan Guardiola.

Kort voordat de boete bekendraakte, had Manchester City nog een video online gezet waarin Guardiola opnieuw het gele lintje opgespeld heeft op zijn trui.

Het is voor de Engelse club geen geheim dat hun coach de Catalaanse zaak een warm hart toedraagt. Enkele jaren geleden stond Guardiola op de laatste plaats van een onafhankelijkheidslijst.

En vorig jaar dook hij in Barcelona op een meeting op waarin hij in het Spaans, het Catalaans en het Engels het recht opeiste op een onafhankelijkheidsreferendum. Hij wreef de Spaanse premier Mariano Rajoy toen ook al 'politieke vervolgingen' aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud