Harde brexiteers aan May: 'Doe geen verdere toegevingen'

De voorstanders van een harde brecit voeren de druk op de Britse premier Theresa May op. ©AFP

Op de vooravond van een belangrijke meeting tussen de Britse premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker eisen de voorstanders van een harde brexit garanties in plaats van toegevingen.

Terwijl er voor het eerst vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen over de brexit, zetten de harde brexiteers - voorstanders van het volledig doorknippen van de banden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie – de hakken in het zand.

In een brief vraagt de drukkingsgroep ‘Leave Means Leave’, waartoe heel wat vooraanstaande leden van Mays Conservatieve Partij behoren, om ‘geen verdere financiële toegevingen te doen aan de Europese Unie vooraleer die in ruil akkoord gaat met een reeks voorwaarden’.

Vooruitgang op drie thema's

De hardliners vrezen dat May toegevingen gaat doen in ruil voor het voortzetten van de onderhandelingen. Bij de gesprekken over de brexit focusten de onderhandelaars de voorbije weken op drie thema’s. Een eerste is de afrekening van de scheiding. Hoeveel moeten de Britten nog betalen eens ze de Europese Unie verlaten?

Een tweede onderwerp zijn de rechten van burgers van de Europese Unie in het Verenigd Koninkrijk en van Britten in Europa. Een derde punt is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort.

Cruciaal gesprek met Juncker

De Europese Unie wil verdere gesprekken, bijvoorbeeld over handel, pas opstarten als er voldoende vooruitgang is geboekt op die drie thema’s. Een beslissing daarover valt mogelijks op de Europese top van 14 en 15 december.

Maandag vindt er evenwel al een cruciaal gesprek plaats tussen Theresa May en Jean-Claude Juncker. De conservatieve premier hoopt er volgens Britse media van de voorzitter van de Europese Commissie te horen te krijgen dat er voldoende vooruitgang is geboekt op de drie thema’s.

De harde brexiteers vrezen dat May zal instemmen met het vastleggen van de brexit-factuur zonder iets in de plaats te krijgen. De kostprijs voor het verlaten van de Unie zou oplopen tot zo’n 50 miljard euro.

Hardliners eisen garanties

Van ‘Leave Means Leave’ mag May enkel met zo'n factuur instemmen als ze in ruil vier keiharde garanties krijgt van de Europese Unie. Die garanties moeten tegen maart 2019 worden vertaald in tastbare verwezenlijkingen.

Een eerste is dat er tegen dan een princiepsakkoord moet zijn over een vrijhandelszone, een tweede dat er tegen die datum een einde komt van vrij verkeer van Europese burgers naar het Verenigd Koninkrijk. Nieuwe Europese regels zouden vanaf van niet meer voor het Verenigd Koninkrijk mogen gelden, net zoals de jurisdictie van het Europees Hof van Justitie.

Verzwakte May

De eisen gaan veel verder dan wat de regering-May als doel heeft gesteld. Zo wil ze wel een einde maken aan de jurisdictie van het Europees Hof van Justitie, maar mikt ze op een overgangsperiode die na maart 2019 van start gaat.

Het probleem voor May is dat ze in haar partij zowel de steun van de harde brexiteers als de voorstanders van een zogenaamde softe brexit nodig heeft. Het aanhouden van die spreidstand heeft haar de afgelopen maanden serieus verzwakt.

Toch kan ze voorlopig op haar stoel blijven zitten bij een gebrek aan alternatief. Nieuwe verkiezingen zijn helemaal uit den boze voor de Conservatieven, omdat ze die dreigen te verliezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content