Hollande pleit voor 'simpeler' Europa

De Franse president François Hollande ©AFP

De forse zege van het extreemrechtse Front National bij de Europese verkiezingen zinderde maandag flink na in Frankrijk. President François Hollande pleitte na crisisoverleg voor een 'Europese Unie die zich terugtrekt, waar ze overbodig is'.

Het Front National (FN) deed zondag een schokgolf door Frankrijk, en bij uitbreiding Europa, gaan. Want de partij van Marine Le Pen haalde liefst een kwart van de stemmen binnen. Daarmee kwam ze als grootste partij uit de bus. De socialistische partij van Hollande strandde op 13 procent.

Die twee feiten waren voldoende voor het staatshoofd om premier Manuel Valls en zijn ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Europese Zaken, Financiën en zijn regeringswoordvoerder maandag in alle vroegte bij hem te ontbieden op het Élysée.

Lessen

Anderhalf uur lang analyseerden ze het verkiezingsresultaat. Wat de uitkomst van het overleg was, is onduidelijk want de president verspreidde na afloop geen communiqué. Zondagavond had het Élysée wel laten weten 'lessen te willen trekken uit deze ernstige gebeurtenis'.

Maandagavond sprak Hollande de natie toe. Dat gebeurde - naar aloude Franse traditie - tijdens het journal van 20 uur, als een groot deel van het land voor de buis zit. De bijzonder onpopulaire president leek daarbij vooral Europa de zwartepiet toe te schuiven.

'Europa is onleesbaar en afstandelijk geworden. En, eerlijk gezegd, onbegrijpelijk, ook voor de lidstaten', klonk het. De president riep tot op een 'simpelere, efficiëntere' Europese Unie, die 'zich terugtrekt waar ze niet nodig is.' De president trok ook van de leer tegen de te grote Europese focus op besparingen de jongste jaren. 'De prioriteit moet groei, tewerkstelling en investeringen zijn.'

Eerder gaf premier Manuel Valls al te kennen dat de regering gewoon zal voortdoen. 'We gaan niet van onze koers afwijken.' Valls sloot een ontslag van zijn regering of de afkondiging van vervroegde parlementsverkiezingen - zoals het FN en leden van centrumrechts en rechts zondagavond geëist hadden - uit.

Crisis

'We gaan ons vijfjarige mandaat uitdoen. We gaan de identiteits- en morele crisis die Frankrijk doormaakt, niet nog verergeren. We gaan geen extra chaos of een onbestuurbaar land creëren', ging de premier voort.

Hij herhaalde nog eens zijn voornemen om belastingverlagingen door te voeren voor de midden- en de lagere klassen. En voorts riep hij de Europese beleidsmakers op het 'Europese project te heroriënteren zodat snel groei en jobs gecreëerd kunnen worden'. 'Dat is al jaren niet gebeurd', klonk het. 

UMP

Maar niet alleen bij de PS leidde de uitslag van de Europese verkiezingen tot zure oprispingen. Ook bij de rechtse oppositiepartij UMP dreigt een diepe interne crisis. De partij haalde net geen 21 procent zondag. 

Zondagavond uitten verschillende partijleden al kritiek op voorzitter Jean-François Copé omdat de partij niet meer wist te profiteren van de grote impopulariteit van de PS. De bom kan wel eens ontploffen als het nationaal partijbureau dinsdag verzamelen blaast om de Europese uitslag te analyseren. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud