Honderden arrestaties bij rellen in Parijs

Auto's staan in brand voor de Arc de Triomphe. ©EPA

De ravage in Parijs na de uit de hand gelopen betoging van de 'gele hesjes' is enorm. Er vielen minstens 133 gewonden, waaronder 23 politiemensen. Politievakbonden roepen op de noodtoestand uit te roepen.

De ravage in en rond de Champs-Élysées  is zeer groot. Auto's zijn uitgebrand en winkels werden beschadigd of geplunderd. 23 agenten raakten gewond. De politie pakte volgens de laatste cijfers 412 manifestanten op. De meeste van hen waren deze ochtend nog aangehouden.

President Emmanuel Macron, die zaterdag nog op de G20-top in Buenos Aires was en pas zondag in Parijs landde, veroordeelde het geweld met klem. Hij roept zijn regering zondagochtend bijeen. De Franse premier Eduoard Philippe vertrekt niet naar de klimaattop in Katowice. Hij roept de beweging van de gele hesjes op om 'opnieuw rond de tafel te zitten'.

Het parket is van plan om hard op treden 'en onaanvaardbare handelingen niet onbestraft te laten', waarschuwde de procureur van Parijs, Rémy Heitz.

Het is echter niet uitgesloten, om nieuw geweld te voorkomen, dat de regering beslist om uitzonderlijke maatregelen te treffen, zoals het uitroepen van de noodtoestand, luidde het zaterdagavond. 

Een officiële betoging van de 'gele hesjes' ontaardde zaterdag helemaal. Ze was voorzien om 14 uur, maar in realiteit was het de hele zaterdag erg onrustig in Parijs. Het kwam tot gewelddadige confrontaties aan de Champs-Élysées in aanloop naar het protest. Premier Édouard Philippe veroordeelt het 'zelden geziene geweld'.

©REUTERS

'De ordediensten werden aangevallen. Ze bestempelen die aanvallen als een zelden gezien geweld', zei Philippe voor de politieprefectuur. Minstens 110 mensen werden gewond, waaronder 17 politiemensen. Een persoon verkeert in levensgevaar.

De regeringsleider zei geschokt te zijn door de "aanslag op de symbolen van de republiek", zo citeert de krant Le Figaro. Hij hekelde de graffititags op de triomfboog en de schermutselingen rond het graf van de onbekende soldaat.

Volgens politiebronnen werden twee mensen opgepakt voor verboden wapendracht. Sommige demonstranten waren gemaskerd, zo stelden journalisten ter plaatse vast.

De politie gebruikte traangas en zette het waterkanon in.Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner kwam eerder de aanwezige ordetroepen bezoeken. 'Het is onze verantwoordelijkheid om alles zo goed mogelijk te laten verlopen', klonk het. Na het uit de hand gelopen protest van vorig weekend, hadden verschillende handelaars uit voorzorg hun vitrine toegetimmerd met houten platen.

Dialoog

Castaner vroeg nog dat de protestbeweging 'zich structureert en organiseert'. 'Bij een protest moet je op een zeker moment de dialoog aanvaarden.'

Een ontmoeting van een delegatie 'gilets jaunes' met premier Édouard Philippe draaide vrijdag alvast uit op een fiasco.

©REUTERS

Er werd zaterdag op verschillende plaatsen in Frankrijk op straat gekomen, maar de meeste aandacht ging naar de Champs-Élysées in Parijs. 

De voorbije dagen leek het er op dat de protestbeweging, die spontaan is ontstaan en dus geen echte organisatie kent, aan het afbrokkelen is. Op de eerste actiedag van de gele hesjes midden november daagden 282.000 betogers in Parijs op, vorige week waren het er 106.000. Zaterdag waren er dat naar schatting 75.000.

De politie zette zaterdag in Parijs zo'n 5.000 man in. Naast de gele hesjes was er bijvoorbeeld ook nog een vakbonds- en studentenmanifestatie. Ook de extreemrechtse en identitaire groeperingen Action française en Le Bastion Sociale wilden een protestgraantje meepikken met een eigen manifestatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud