Huidig president Polen wint eerste ronde verkiezingen

De Poolse president Andrzej Duda haalt 42 procent van de stemmen in eerste ronde. ©AFP

Huidig president Andrzej Duda van conservatieve regeringspartij PiS wint eerste ronde Poolse presidentsverkiezingen met 42 procent. Dat blijkt uit de exitpolls. Hij neemt het in tweede ronde op tegen de liberaal Trzaskowski.

Duda haalt de meeste stemmen in de eerste ronde van de Poolse presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit de exitpolls zondagavond. Zijn grootste uitdager is de liberale Rafal Trzaskowski, burgemeester van de hoofdstad Warschau.
30 %
Oppositie
De liberale uitdager Rafał Trzaskowski strandt op 30 procent van de stemmen.

De nationalistische regeringspartij PiS ligt al jaren in de clinch met de Europese Unie, onder andere door het ondermijnen van de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Ook de macht van het parlement is sterk ingeperkt. Trzaskowski beloofde die uitholling van de democratie een halt toe te roepen. Hij strandt volgens de voorlopige resultaten op 30 procent van de stemmen. 

Tweede ronde

Aangezien geen van de elf kandidaten een absolute meerderheid haalt, zullen Duda en Trzaskowski het tegen elkaar opnemen in de tweede ronde op 12 juli.
De opkomst was grootOndanks het coronavirus had tegen 17 uur al 48 procent van de 30 miljoen kiesgerechtigden gestemd in de presidentsverkiezingen. Daarmee was de opkomst van de verkiezingen in 2015, 49 procent, al in zicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud