Ieren zeggen overtuigd 'ja' tegen homohuwelijk

©AFP

De Ierse bevolking geeft in een referendum aan dat huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht wettelijk mogelijk moeten zijn. De beslissing is een heuse stap voor een tot voor kort erg katholiek land waarin condooms twintig jaar geleden nog moesten worden gekocht met een doktersvoorschrift en scheiden niet mogelijk was.

62,1 procent van de Ieren heeft in een referendum voor huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht gestemd. Nu het homohuwelijk mogelijk wordt, voegt Ierland zich bij 19 andere landen die in de afgelopen jaren het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht hebben goedgekeurd, maar Ierland is het eerste land dat dat doet na een referendum. 3,2 miljoen Ieren mochten hun stem uitbrengen. Volgens de Ierse media was de opkomst 'uitzonderlijk hoog'. 60 procent van de Ieren heeft zijn stem uitgebracht.

Terwijl tegenstanders hun verlies toegeven, reageert de Ierse minister van Gelijkheid Aodhán Ó Ríordáin via de sociaalnetwerksite Twitter dolenthousiast op de uitslag:

Ireland hasn't just said "Yes"... Ireland has said: "F❤️CK YEAAHHHH"— Aodhán Ó Ríordáin TD (@AodhanORiordain) May 23, 2015

De goedkeuring is historisch voor Ierland, dat een strengkatholieke traditie heeft. In de jaren tachtig waren abortus, homoseksuele relaties en echtscheidingen nog verboden. Condooms konden enkel met een doktersvoorschrift worden gekocht.

Katholieke Kerk

De aartbisschop van Dublin zegt aan de Ierse openbare omroep RTE dat het referendum de katholieke Kerk moet wakkerschudden. 'Dit is een sociale revolutie. De Kerk heeft de zware taak om een manier te vinden om zijn boodschap over te brengen naar jongeren. De Kerk moet een realitycheck doen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud