'Italië op ramkoers met Europa over redding banken'

De Italiaanse premier Matteo Renzi. ©Bloomberg

De regering-Renzi sluit niet uit dat ze de wankele banken met belastinggeld zal redden.

De regering van premier Matteo Renzi overlegt sinds het brexitweekend met de Europese partners over een noodingreep. Italië overweegt 40 miljard euro in zijn banken te pompen, via vers kapitaal of via een staatswaarborg.

ECB tackelt Italiaanse probleembank

Op de beurs van Milaan keldert de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena met 10 procent. Boosdoener is een brief van de Europese Centrale Bank (ECB). 

De Italiaanse krant La Repubblica liet weten dat de ECB 's werelds oudste bank' in een brief heeft aangemaand haar blootstelling aan slechte leningen af te bouwen. Monte dei Paschi di Siena bevestigde het nieuws in een persbericht.

De krant spreekt van een 'ultimatum' van de ECB, maar de bank zelf benadrukt dat het om een 'kladversie' gaat waarover ze nog opmerkingen kan overmaken tot 8 juli. Een finale beslissing zou pas voor eind juli zijn.

Monte dei Paschi di Siena bestaat al sinds 1492 en wordt aanzien als de oudste operationele bank ter wereld. De bank zit al een tijdje in moeilijke papieren. In 2013 moest de bank met miljarden aan noodsteun door de overheid worden gered.

Dit jaar zag de bank al 67 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan. Samen met UniCredit, Intesa Sanpaolo en Banco Popolare heeft Monte dei Paschi dei Siena het gros van de Italiaanse slechte kredieten op zijn balans staan.

Maar zo'n forse injectie mag niet zomaar van Europa. De Europese regels voor staatssteun aan banken bepalen dat de aandeelhouders, obligatiehouders en grote klanten van de betrokken banken eerst 8 procent van de schulden op zich moeten nemen, vooraleer de staat tussenbeide mag komen. Zo'n zogenaamde 'bail in' moet voorkomen dat de belastingbetaler voor de reddingsoperatie opdraait ('bail out'), zoals tijdens de bankencrisis van 2008-2009.

Premier Renzi wil de obligatiehouders van de banken ontzien omdat de banken jarenlang massaal eigen obligaties verkochten aan honderdduizenden gezinnen. Zij dreigen de dupe te worden bij een reddingsoperatie volgens het Europese draaiboek.

Een opschorting van de regels voor staatssteun is voor de Europese Centrale Bank dan weer geen optie. 'Dat betekent het einde van de bankunie', zei ECB-bestuurder Benoît Coeuré. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zich al uit tegen de plannen van Renzi.

Indien nodig zal Renzi soloslim spelen, weet de Britse zakenkrant Financial Times van topambtenaren en bankiers die op de hoogte zijn van de Italiaanse plannen. 'We gaan alles doen wat nodig is om de banken te redden. We sluiten een unilateraal optreden niet uit, maar enkel als laatste redmiddel', zegt een bron die bekend is met de visie van de regering-Renzi. De Italiaanse premier liet optekenen dat hij zich 'niet de les laat spellen (door Europa)'.

Als Renzi effectief de daad bij het woord voegt, vrezen Europese ambtenaren een zwaar juridisch gevecht dat investeerders uit Europa zal weghouden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud