analyse

Juncker worstelt met pr-nachtmerrie na Luxleaks

De vraag blijft of Juncker de kwestie van zich kan afschudden door zich te hullen in stilte en te zwijgen over het verleden. ©EPA

Het dossier over Luxemburg komt de nieuwe EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bijzonder ongelegen. Overtredingen vallen de voormalige Luxemburgse premier moeilijk te verwijten, maar na amper een week aan het hoofd van de Commissie moet hij al wel een joekel van een imagoprobleem van zich zien af te schudden.

Al voor de derde dag staat Jean-Claude Juncker zwaar onder druk. Nadat de 'LuxLeaks' aan het licht hebben gebracht dat bedrijven miljarden euro's aan taks ontlopen via Luxemburgse achterpoortjes, worden vragen gesteld over de positie van de Commissievoorzitter.

Het feit dat Juncker jarenlang de Luxemburgse premier en financiënminister was, maakt dat hij mee verantwoordelijk is voor de massale taksontduiking.
Europese Groenen

‘Het feit dat Juncker jarenlang de Luxemburgse premier en financiënminister was, maakt dat hij mee verantwoordelijk is voor de massale belastingontduiking’, verwoordden de Europese Groenen het. Ook tijdens het Europese vragenuurtje vrijdag bestookten journalisten een woordvoerder van de Commissie opnieuw met vragen over Juncker en diens geloofwaardigheid.

Wettelijke overtredingen vallen de Commissievoorzitter nochtans niet te verwijten. De fiscale praktijken tijdens zijn periode als Luxemburgse premier waren in principe volledig legaal. En dat is nu nog steeds zo, zei de huidige Luxemburgse premier Xavier Bettel. ‘Wettelijk maar misschien niet meer wenselijk’, nuanceerde zijn minister van Financiën wat later.

Juncker mocht dan wel op de hoogste geweest zijn van de praktijken, feit blijft dat hij nooit wetten heeft gebroken.

Geen krimp

De Commissievoorzitter lijkt om die reden geen krimp te geven en weigert achterom te kijken. ‘Het is aan de Luxemburgse autoriteiten om een antwoord te geven op de vraag welke positie Luxemburg moet innemen’, aldus zijn woordvoerder. ‘Juncker is nu voorzitter van de Europese Commissie.’

En in die hoedanigheid zal hij wel degelijk zijn verantwoordelijkheid opnemen, laat - opnieuw - een woordvoerder weten. ‘Europa zal de zaak onderzoeken en zelfs bestraffen indien nodig.’

Stilte

Dat alles neemt niet weg dat Juncker na amper een week aan het hoofd van de EU-Commissie met een gigantisch imagoprobleem zit. Hij had zich de start van zijn ‘Commissie van de laatste kans’ ongetwijfeld anders voorgesteld.

Vraag blijft of Juncker de kwestie van zich kan afschudden door zich te hullen in stilte en te zwijgen over het verleden.

Maar slaap lijkt hij er niet voor te laten. ‘Ik kan u zeggen dat de Commissievoorzitter erg sereen is’, zei zijn woordvoerster aan de Financial Times. ‘Als ik een tiener was zou ik het woord cool in de mond durven nemen, maar laten we het houden op sereen.’

Vraag blijft of Juncker de kwestie wel van zich kan afschudden door zich te hullen in stilte en te zwijgen over het verleden. Voorlopig heeft de Commissievoorzitter geen plannen om meer uitleg te geven aan het Europese Parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud