Justitie in Spanje laat afgezette Catalaanse ‘ministers' mogelijk vrij

In Catalonië vonden de voorbije dagen manifestaties plaats tegen de opsluiting van acht leden van de afgezette Catalaanse regering. ©EPA

Het Spaanse hooggerechtshof lijkt zich op te maken om de zaak van de afgezette Catalaanse regeringsleden voor zijn rekening te nemen. Mogelijk komen de opgesloten ‘ministers’ dan vrij.

In Spanje zijn de ogen donderdag weer even gericht op het hooggerechtshof in Madrid. Op de agenda staat het verhoor van de voorzitter van het Catalaanse parlement, twee van haar vicevoorzitters en drie secretarissen.

Het Spaanse parket beschuldigt het zestal van rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. De politici hadden zich vorige donderdag al eens gemeld in Madrid. Maar ze vroegen en kregen toen extra tijd van de rechter om hun zaak voor te bereiden.

Rechter Pablo Llarena toonde zich milder dan zijn collega van de Audiencia Nacional. Die speciale rechtbank bevoegd voor het hele grondgebied weigerde de leden van de afgezette Catalaanse regering uitstel van hun verhoor en liet acht van hen opsluiten.

Madrileense cel

De vraag luidt hoelang vicepremier Oriol Junqueras en zijn zeven collega’s nog in een Madrileense cel moeten doorbrengen. Het hooggerechtshof zou zich immers opmaken om de zaak van de afgezette regeringsleden over te nemen van de Audiencia Nacional.

Je kan de politici niet volgens verschillende criteria beoordelen voor dezelfde feiten.
juridische experts

'Het is het meest logisch dat de onderzoeken van de regeringsleden en de parlementsleden gecentraliseerd worden', vernam de Spaanse krant El País in gerechtelijke middens.

Juridische experts merken op dat ‘rebellie’ in groep gepleegd wordt. ‘Daarom kan je de beschuldigden niet over verschillende instanties verdelen. Je kan ze niet volgens verschillende criteria beoordelen voor dezelfde feiten.’

De zaak van de parlementsleden moet voor het hooggerechtshof voortgezet worden omdat zij parlementaire onschendbaarheid genieten. Het zou dus logisch zijn dat die instantie alle zaken in handen krijgt.

Duw in de rug

Een overheveling naar het hooggerechtshof kan belangrijke gevolgen hebben. Dat hof was niet gelukkig met de opsluiting van de acht afgezette ‘ministers’. Het vreesde dat die beslissing de nationalisten een duw in de rug zou geven vlak voor vervroegde verkiezingen.

De afgezette Catalaanse vicepremier, Oriol Junqueras, zit sinds 2 november in voorlopige hechtenis. ©AFP

Die vinden op 21 december plaats. De opgesloten politici zijn van plan opnieuw een gooi te doen naar een parlementszitje. Ze dienden al een verzoek om vrijlating in bij de Audiencia Nacional om ‘campagne te kunnen voeren in dezelfde omstandigheden als andere kandidaten’.

Het hooggerechtshof lijkt zo’n vrijlating wel genegen. Ook in Spaanse regeringskringen lijkt die optie stilaan de bovenhand te halen.

Geen groot front

Een groot onafhankelijkheidsfront komt er niet op 21 december. PDeCat, de centrumrechtse partij van de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont, was voorstander van een eenheidslijst. Maar de linkse ERC hield de boot af.

In 2015 waren de twee partijen nog wel gezamenlijk naar de kiezer getrokken onder de paraplu Junts pel Sí (Samen voor Ja). Dat de ERC niet warm loopt voor een bisnummers, hoeft niet helemaal te verbazen. In de peilingen ligt de partij van vicepremier Junqueras ruim op kop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud