Kinderen mogen niet zomaar op sociale media

Tieners moeten voortaan toestemming van hun ouders hebben voor een account op Facebook of Twitter. ©rv

De EU zet een strenge databeschermingswet op de rails. Internetreuzen die de wet overtreden, riskeren boetes die in de miljarden kunnen oplopen. Kinderen hebben toestemming van hun ouders nodig voor een account op sociale media.

Het heeft flink wat voeten in de aarde gehad, maar het Europees Parlement heeft een akkoord met de 28 Europese lidstaten over een nieuwe databeschermingswet.

De onderhandelingen over een compromis liepen al sinds juni. De Europese Commissie stelde toen al een hervorming van de privacywet voor, die nu in Europa nog een lappendeken van nationale wetgevingen is. Veel wetgevingen dateren nog uit de jaren negentig, ruim voor de opkomst van sociale media als Facebook, Twitter en Instagram.

De nieuwe wetgeving zal onder meer afbakenen welke persoonlijke gegevens beschermd moeten worden en op welke manier dat moet gebeuren. Enkele concrete dossiers zijn het gebruik van cookies op websites, de vraag of surfers zich mogen registreren met een pseudoniem, de regulering van data die in de cloud worden opgeslagen, en het recht om persoonlijke gegevens definitief te wissen van de servers van bedrijven als Facebook en Google.

Er komt ook een Europese Raad voor Databescherming, maar er is nog discussie over de vraag of die meer dan een adviserende rol krijgt. De bedoeling is wel dat die raad een ‘one stop shop’ wordt waar multinationals terechtkunnen voor hun datavragen.

Boetes

Europa zal ook hoge boetes kunnen opleggen aan bedrijven die zich niet aan de regels houden, mogelijk tot 4 procent van de jaaromzet. Dat is hoger dan de 2 procent van de omzet waar eerder sprake van was. Voor Google zou zo’n boete al snel enkele miljarden euro’s kunnen bedragen.

Bedrijven zullen worden verplicht inbreuken op de wetgeving binnen 72 uur te melden. Ze moeten ook elk een ‘digital protection officer’ benoemen, een soort interne waakhond dus.

‘Met stevige standaarden voor databescherming kunnen mensen zeker zijn controle te hebben over hun persoonlijke informatie’, zegt Andrus Ansip , Europees commissaris voor de Digitale Markt.

De nieuwe wetgeving betonneert ook het recht om vergeten te worden in de Europese wetgeving. Dat recht veroorzaakte vorig jaar flink wat controverse, omdat de internetreus Google verplicht kan worden zoekresultaten voor iemands naam te wissen.

Minderjarigen

De heikele kwestie vanaf wanneer tieners zonder toestemming van hun ouders een account mogen openen op sociale media zoals Twitter of Facebook, werd opgelost door enige flexibiliteit toe te laten: de lidstaten mogen de maximale leeftijd waarop die toestemming nodig is, laten variëren van 13 tot 16 jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content