Advertentie

Kos en Macedonië nieuwe brandpunten vluchtelingencrisis

In het Macedonische grensstadje Gevgelija werd de trein naar Servië dit weekend bestormd door een stroom vluchtelingen. ©EPA

Het Griekse eiland Kos en Balkanland Macedonië ontpoppen zich tot de nieuwe brandhaarden van de Europese vluchtelingencrisis.

Honderden migranten, de meeste vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afghanistan, probeerden zaterdag in Balkanland Macedonië wanhopig aan boord te raken van een trein richting Servië. Sommigen klommen zelfs door de ramen.

De vluchtelingen proberen langs Macedonië en Servië via Hongarije de Europese Unie binnen te komen. Die route wordt steeds populairder, zeker nu Hongarije op korte termijn via de bouw van een muur de grens wil sluiten.

©Mediafin/Mapbox/OpenStreetMaps

Door via Turkije en Bulgarije naar Macedonië te reizen, moeten vluchtelingen hun leven niet riskeren op de Middellandse Zee. Macedonië geeft migranten een transitvisum voor drie dagen, zodat ze legaal het land kunnen doorreizen.

Op het Griekse eiland Kos, dat de voorbije maand duizenden vluchtelingen moest slikken, namen zondag de eerste honderden Syriërs hun intrek op het tijdelijke opvangschip Eleftherios Venizelos.

©Mediafin/Mapbox/OpenStreetMaps

De vluchtelingen worden er ook geregistreerd, aldus VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De meesten komen vanuit Turkije en willen doorreizen in noordelijke richting, vooral naar Duitsland. Het Griekse eiland kan de grote hoeveelheid migranten tijdens de crisis én midden in de vakantieperiode nauwelijks aan.

©EPA
©EPA
©EPA
©EPA
©EPA
©EPA
©EPA
©REUTERS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud