Kritiek op nieuwe Europese begroting

De Nederlandse premier Mark Rutte vindt de nieuwe Europese begroting onaanvaardbaar. ©ANP

Zowel Frankrijk, Nederland en Polen noemen de nieuwe EU-begroting 'onaanvaardbaar'. Duitsland wil dan weer een 'eerlijke lastendeling'.

In de nieuwe begroting staat onder andere dat de Europese landbouwsubsidies dalen met vijf procent.

De Franse minister van Landbouw Stephane Travert noemt de 'drastische, forse en blinde besparing gewoonweg ondenkbaar'. Frankrijk is de grootste begunstigde van het landbouwprogramma.

Polen heeft ook kritiek op het voorstel. 'De weg naar een volledig compromis over de begroting is nog heel lang,' zei de Poolse minister voor Europese zaken Konrad Szymanski. Met de nieuwe voorwaarden rond regionale steun kunnen landen een deel van hun budget verliezen als ze de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht niet respecteren, iets waar Polen in het verleden al problemen rond heeft gehad.

Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vindt dat het EU-uitgaven naar beneden moeten, omdat het inkomen is gedaald nu het Verenigd Koninkrijk de Unie verlaat. Hij vindt het huidige voorstel 'onaanvaardbaar'. Ook de Nederlandse premier Mark Rutte reageert negatief. 'De begroting is onacceptabel. De rekening voor Nederland loopt te hoog op', vindt hij.

'Eerlijke lastenverdeling'

Duitsland  reageert voorzichtiger. 'We zijn bereid onze verantwoordelijkheid te nemen om de EU te versterken, maar dat vereist een eerlijke lastendeling van alle lidstaten. Het voorstel van de Commissie doet de lasten voor Duitsland aanzienlijk verhogen,' zeiden minister van Financiën Olaf Scholz en minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas woensdagnamiddag.

Voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani vindt dan weer dat het budget van 1.300 miljard euro onvoldoende is. Het Parlement wil een pot van 1,3 procent van het gezamenlijke bruto binnenlands product (bbp) van de EU-landen, terwijl de commissie  1,11 procent haalt.

Bourgeois

De voorstellen lijken op het eerste zich 'brexit-blind'.
Geert Bourgeois
Vlaams minister-president

Ook in Belgische kringen wordt het begrotingsvoorstel niet onverdeeld op gejuich onthaald. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gaat grotendeels akkoord met de lichte toename van het budget, maar vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met de gevolgen van de brexit. 'De voorstellen lijken op het eerste zich 'brexit-blind'.'

Kathleen Van Brempt (sp.a), Europarlementslid voor de socialistische S&D-fractie, vindt het goed dat de begroting ingaat tegen de wensen van eurosceptici, maar betreurt dat er geen ambitie is om de grote uitdagingen aan te pakken.

Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, is wel tevreden. Volgens hem is er een stijging van het budget en lidstaten moeten de gerechtelijke instanties respecteren. Toch vindt hij het niet kunnen dat het Parlement geen inspraak heeft in de begroting en wil dat veranderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud